Menu

Get Socialize

Ja sam Petar Babić iz sela Sovjak

29.06.2018 1377 14 Nema komentara

Description

Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević ugostio je Aleksandra Babića koji je porijeklom iz naših krajeva, a danas živi u Americi. Babić je nacrtao strip „My name is Petar Babic from the village of Sovjak“ o stradanju svog oca i bake u ustaškim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Babića je, da nacrta strip, podstaklo predavanje koje je o stradanju djece sa Kozare održao srednjoškolcima u Americi.

„Kao svako normalno predavanje imao sam par fotografija, mape regiona da objasnim istoriju. Fokusirao sam se na iskustvo dieteta koje je otimano od majke. Majka, moja baba Jelena govorila je svom sinu kada su ga ustaše odvodile „Ti si Petar Babić iz sela Sovjak“ da on ne zaboravi ko je i šta je. Oboje su preživjeli rat,a on je tada imao osam godina“ kaže Aleksandar Babić, autor stripa.

Američki srednjoškolci bili su impresionirani predavanjem.

„Klinci su mi poslali dosta pisama zahvalnosti koji su nacrtali sliku moje bake i tate. To je bilo dosta emocionalno za mene, tako sam se odlučio da nacrtam strip“ rekao je Babić

Događaj koji je opisao Babić u stripu vrlo emotivno je doživio gradiški umjetnik Borislav Prpoš koji je takođe bio u logorima kao dijete. On se ovom prilikom prisjetio određenih događaja iz tog perioda.

Direktor Kulturnog centra Željko Blagojević smatra da su bilo kakvi rukopisi o našoj istoriji i stradanju tokom Drugog svjetskog rata značajni.

Aleksandar Babić planira da strip prevede i na srpski jezik i da ga predstavi u Gradišci.

Društvo