Menu

Get Socialize

Još 20 lijekova o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja

07.08.2018 369 11 Nema komentara

Description

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uskoro će finansirati još 20-ak novih lijekova. U lijekove koje će osiguranici o trošku Fonda moći podići u apotekama spadaju pojedini lijekovi za kardiovaskularna, plućna i bubrežna oboljenja, za dijabetes, te druge najčešće bolesti današnjice.

„Većina lijekova je uvrštena na Listu A, što znači da će osiguranici za ove lijekove plaćati participaciju u iznosu od 10 odsto ili neće plaćati ništa ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. Na ovu listu, između ostalih, uvršteno je nekoliko insulina za oboljele od dijabetesa, lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i dr. Lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na Listu B, tako da će svi osiguranici umjesto pune cijene, plaćati 50% njihove cijene. Napominjemo da pojedini uvršteni lijekovi spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje“, istakla je Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U apotekama u Gradišci kažu da su od Fonda dobili obavijest o novim lijekovima koji će biti dostupni na recept, ali da će više informacija imati za nekoliko dana.

Građani koje smo anketirali pozdravili su ovaj potez nadležne institucije. Smatraju da je cijene lijekova svakako potrebno smanjiti.

Uvođenjem novih lijekova na Listu onih koji se izdaju na recept, Fond zdravstvenog osiguranja nastoji da osiguranicima pruži bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, tvrde u ovoj instituciji. Podsjećaju da su u prethodnom periodu i na bolničke liste uvrstili nekoliko novih lijekova.

„Fond je na bolničke liste uvrstio 16 novih lijekova. Među njima su i najsavremeniji inovativni lijekovi za liječenje melanoma, kao i imunoterapija koja će po prvi put u RS o trošku Fonda biti dostupna oboljelima od karcinoma pluća“, navela je Darija Filipović Ostojić.

Dvadesetak novih lijekova o trošku Fonda građani će moći nabaviti u apotekama poslije 15. avgusta.

Društvo