Menu

Get Socialize

Južno voće u Lijevče Polju

12.12.2017 5180 87 Nema komentara

Description

Zimski period za većinu poljoprivrednika znači predah od posla. Međutim to ne važi za Milu Popovića, cvjećara iz gradiškog sela Gornji Karajzovci. U plastenicima se radi svaki dan, bez obzira na hladno vrijeme. Osim cvijeća, Mile je nadaleko poznat po proizvodnji sadnica južnog voća. Tri vrste limuna, grejp, narandže, klementine, kumkvat ili kineska pomorandža sve se to može pronaći u plastenicima ovog vrijednog proizvođača.

-Proizvedemo oko 2000 sadnica svake godine i uživam u tome. Uglavnom prodam. Cijene sadnica su od 10 do 50 maraka- kaže Mile.

Popović uzgaja i kombinacije voća, pa tako ukrsti limun i grejp, mandarinu i klementinu. A da bi se sve uspjelo proizvesti, treba mnogo i raditi, priča gradiški cvjećar. Zagrijavanje plastenike tokom cijele zime se podrazumijeva. -Potrošim oko 200 metara drva godišnje za zagrijavanje- priča Popović.

U Milinim plastenicima neke biljke prezime i bez zagrijavanja. To su lavanda, ruzmarin, pelin, aronija, godži. Na otvorenom ovaj proizvođač uzgaja tuje koje prodaje širom Bosne i Hercegovine.

Novosti