Menu

Get Socialize

Kako bezbjedno voziti u zimskim uslovima

28.02.2018 1213 21 Nema komentara

Description

Ovih dana snijeg i niske temperature stvaraju velike muke vozačima. Kako bi vožnja u otežanim uslovima bila bezbjedna važno je adekvatno pripremiti vozilo, a zatim uskladiti brzinu kretanja. Instruktor vožnje Mladen Majdanac iz Gradiške za vozače ima nekoliko savjeta.

„Prije kretanja potrebno je očistiti vozilo od snijega i leda, a zatim ga upaliti i sačekati par minuta da se zagrije. U ovim uslovima ne smije se voziti brzo, čak je preporučljivo ići sporije od ograničenja. Kad su putevi očišćeni snijeg je pored kolovoza, te je mimoilaženje otežano. Preticanje u svakom slučaju treba izbjegavati“, naglašava Majdanac.

Na smrznutim i snijegom prekrivenim kolovozima vozači lako mogu izgubiti kontrolu nad vozilom. Naglo kočenje u ovakvim situacijama može biti jako opasno, ističe Majdanac.

„Naglo kočenje može dovesti do toga da vozač dodatno izgubi kontrolu nad vozilom. Najbolje bi bilo popustiti papučicu gasa da vozilo samo uspori, te pokušati se bezbjedno zaustaviti. Greške su svakako veće pri većim brzinama“, napominje instruktor vožnje Mladen Majdanac.

Vozači moraju obratiti pažnju i na druge učesnike u saobraćaju, posebno na pješake koji se kreću uz kolovoz. Visok stepen tolerancije je neophodan, jer nervoza povećava mogućnost greške u vožnji, poručuje Majdanac.

„Savjetovao bih vozačima i da izaberu dobro mjesto za parking u ovom periodu. Treba izbjegavati korišćenje parking kočnice, jer može da se zaledi. Zato treba izabrati ravno mjesto za parkiranje, po mogućnosti dalje od glavnih saobraćajnica“, rekao je Majdanac.

Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno. Ovaj instruktor vožnje vozačima preporučuje da za vrijeme snježnih padavina u automobilu imaju i lopatu za snijeg i vrećicu pjeska, u slučaju da vozilo ostane zaglavljeno.

Zbog snijega i niskih temperatura, auto škole ovih dana ne vrše praktičnu obuku kandidata za vozače. Tako je propisano Pravilnikom o osposobljavanju za vozača motornih vozila u BiH. Budući vozači moraće sačekati nekoliko dana kako bi nastavili sa obukom, poručili su iz gradiških auto škola.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!