Menu

Get Socialize

Kardiološki pregledi svakog četvrtka

06.09.2018 553 9 Nema komentara

Description

Pravovremeno otkrivanje srčanih oboljenja od ključne je važnosti, saglasni su ljekari. Zato se redovni kardiološki pregledi preporučuju starijoj, ali i mlađoj populaciji, a posebno onim pacijentima koji imaju povećan rizik od srčanih oboljenja. Kompletan kardiološki pregled odnevdavno je moguće uraditi u Specijalističkom centru „Subotić“ u Gradišci. Svakog četvrka ovu ustanovu posjećuje internista-kardiolog dr Slađana Lepir, iz ZU „BL-Medic“ iz Banjaluke.

„ZU „Bel-Medic“ uspostavila je saradnju sa SC „Subotić“, sa ciljem da kardiološke preglede učinimo dostupnijim građanima Gradiške. Oformili smo kardiološku ambulantu u kojoj svakog četvrtka pacijenti mogu da urade kompletan kardiološki pregled, procjenu kardiovaskularnog rizika, detaljan ultrazvučni pregled srca na najsavremenijem aparatu, te 24-časovni Holter EKG monitoring“, istakla je dr Lepir.

Najčešći faktori rizika, kada su u pitanju srčana oboljenja, su genetesko naslijeđe, pušenje, gojaznost, povećan nivo holesterola u krvi, visok krvni pritisak, dijabetes,  i drugi. Dr Lepir ističe da je, zahvaljajući savremenom načinu života, starosna granica uveliko pomjerena, te oboljeva sve veći broj mladih ljudi.

„Nemojte dozvoliti da doživite srčani udar, ili da živite sa visokim krvnim pritiskom. Jednom kad srce oslabi tretman je daleko kompleksniji“, naglašava dr Slađana Lepir.

U Specijalističkom centru „Subotić“  kažu da su zadovoljni saradnjom sa „BL-Medicom“ iz Banjaluke. Ističu da su reakcije pacijenata pozitivne, i da je značajan broj onih koji se javljaju na kardiološke preglede.

„Kardiološka oboljenja su veoma česta, a internista-kardiologa nema dovoljno, te su liste čekanja dosta duge. Pacijenti su veoma zadovoljni, dolaze nam i ljudi iz inostranstva, jer su cijene kod nas dosta niže“, kazao je dr Živko Subotić, direktor Specijalističkog centra „Subotić“ Gradiška.

Internista-kardiolog dr Slađana Lepir objasnila je da kardiološki pregledi počinju detaljnim razgovorom sa pacijentom, nakon koga slijedi kompletan fizikalni pregled, očitanje EKG-a, i mjerenje krvnog pritiska, te se uspostavlja dalja dijagnostika.

„Uglavnom slijedi ultrazvučni pregled srca, kojim vršimo detaljnu analizu. U zavisnosti od tegoba, pacijentu preporučujemo neki od funkcionalnih testova opterećenja. Ako pacijent ima nepravilan srčani rad upućujemo ga na 24-časovni Holter monitoring, kojim pratimo aktivnosti pacijenta u svakodnevnom životu“, navela je dr Lepir.

Za kardiološki pregled kod interniste-kardiologa dr Slađane Lepir u SC „Subotić“ u Gradišci pacijenti mogu da se naruče na broj telefona 051/842-000.

Radno vrijeme ustanove je od 7 do 20:30 h radnim danima, a subotom od 7 do 14 h.

Društvo