Menu

Get Socialize

Komemoracija povodom smrti doktora Borislava Šokčevića

18.02.2018 1075 27 Nema komentara

Description

Gradiščani su se oprostili od velikog čovjeka i humaniste, doktora Borislava Šokčevića. Doktor Šokčević preminuo je 15. februara 2018. godine u 69. godini.

Na komemoraciji održanoj u Kulturnom centru Gradiška tuga i tišina. Ožalošćeni porodica i rodbina. Tužni prijatelji, školski drugovi, predstavnici političkog i društvenog života.

Borislav Šokčević rođen je 1948. godine u gradiškom selu Kijevci. Završio je gimnaziju u Gradišci, a potom medicinski fakultet u Zagrebu, 1971. Bio je specijalista interne medicine. Ostavio je neizbrisiv trag u zdravstvu opštine Gradiška, o čemu je na komemorativnom skupu govorio primarijus doktor Vlado Marjanović. -Bio je veliki stručnjak. Osamdesetih godina je bio osnivač endoskopije u Gradišci. Bio je pionir u tom poslu na prostoru bivše Jugoslavije. Gradiška bolnica je i danas prepoznatljiva po toj vještini- rekao je Marjanović.

Doktor Šokčević je petnaest godina rukovodio internističkom službom, a šest godina bio izvršni sekretar podružnice ljekara Bosne i Hercegovine u Gradišci. Bio je i direktor Opšte bolnice Gradiška. Objavio petnaest radova iz struke, od kojih tri u jugoslovenskim časopisima. Dobitnik je zlatne plakete Saveza ljekarskih društava Jugoslavije i povelje Opštine Gradiška. Bio je i višestruki dobrovoljni davalac krvi sa šest priznanja i više zahvalnica.

Pored medicine, doktor Šokčević se bavio i slikarstvom. Imao je devet samostalnih izložbi. Neke od njih su „Svetogorske skice”, „Albanska golgota”, „Svjetlost i sjenka duše”. Najbolje radove u tušu objavio je u monografiji „Gradiška nekad i sad”, koju je posvetio sinu Nemanji.

Bio je svestran. Cijenjen i poštovan među prijateljima i školskim drugovima iz nekadašnje gradiške gimnazije “Enver Šiljak”, koje je uspio okupiti povodom pet decenija mature.

Borislav Šokčević je bio jedan od pokretača gradiške Biciklijade. Bio je i među incijatorima za obnavljanje rada sokolskog društva i prvi starješina društva „Petar Mrkonjić“ u Gradišci.

Društvo