Menu

Get Socialize

Komercijalno testiranje na Institutu za javno zdravstvo RS

12.02.2021 3318 57 Nema komentara

Description

Komercijalno testiranje na prisusutvo korona virusa odosno testiranje onih ljudi koji planiraju putovati u inostranstvo se obavlja istključivo na Institutu za javno zdravstvo RS.  Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac kaže da je obavezno zakazivanje termina za PCR testiranje na virus korona.

“Zbog ograničenosti kapaciteta labaratorija, pacijenti prije povratka trebaju se naručiti nekoliko dana ranije. Na stranici se nalaze brojevi telefona i mail adresa, cijena je 105 KM. Testiranje se obavlja svakog dana sem nedjelje i nalazi budu gotovi u toku dana. Kod govorimo o PCR testiranju kod nas svi pacijenti koji  imaju indikaciju za testiranje na osnovu kliničke slike I koji se jave na pregled u respiratornu ambulantu mi uzimamo bris. Uzorak se nosi na Institut I taj uzorak oni analiziraju. Ti PCR testovi prema epidemiološkim indikacijama su besplatni” kaže dr Slađana Tepavac.

U respiratornoj i kovid ambulanti Doma zdravlja kao i u Bolnici Gradiška rade se brzi antigenski testovi. Cijena ovog načina testiranja je 40 KM.

“Prioritetne grupe pri testiranju na prisustvo virus korona su prije svega radnici zaposleni u školama, u predškolskim ustanovama, djeca, pacijenti sa hroničnim teškim bolestima, u staračim domovima i svakako zdravsteni radnici” ističe doktorica Slađana Tepavac.Dodaje da ukoliko ima prostora PCR testiranje se može proširiti i na druge pacijente.

Uncategorized