Menu

Get Socialize

Komunikacija – najveći problem gluvih i nagluvih lica

03.12.2018 670 10 Nema komentara

Description

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Gradiška organizovalo je okrugli sto u gradiškoj Narodnoj biblioteci i tom prilikom je razgovarano o položaju gluvih lica na području opštine Gradiška.

„Kada govorimo o problemima gluvih lica na prvom mjestu je komunikacija. Ljudi koji komuniciraju znakovnim jezikom često su neprihvaćeni i vladaju brojne predrasude, zbog kojih rijetko dolaze do zaposlenja. Skupa su i ortopedska pomagala za gluve ljude“, rekla je Ljubinka Radonić Zlojutro, sekretar Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Gradiška.

Polaznicima “Seminara znakovnog jezika za zaposlene u javnim ustanovama” dodijeljeni su certifikati.

“Mi smo položili drugi nivo kursa znakovnog jezika. Moram reći da to nije od velike koristi u našem radu, jer većina naših stranaka ne poznaje znakovni jezik”, objasnio je Davor Simišić, Centar za socijalni rad Gradiška.

Znakovni jezik je maternji jezik gluvih i nagluvih osoba, objašnjava Dubravka Ostojić, predsjednik Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske i dodaje da se usvajanjem Zakona o upotrebi znakovnog jezika ide ka tome da će svaka institucija imati prevodioca, što će biti od velikog značaja za gluva i nagluva lica: “Najvažnije nam je da imamo prevodioca u Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom uzimanja ličnih dokumenata, zatim u sudu, gdje ne može nijedan sudski postupak da se vodi ako nema prevodioca. Potrebno je i u zdravstvenim ustanovama i u centrima za socijalni rad.”

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglašen je od strane Ujedinjenih nacija i ima za cilj da se postigne puno i jednako uživanje ljudskih prava i učestvovanja osoba sa invaliditetom u društvu.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!