Menu

Get Socialize

Konkurs „Istina o Srbima“ traje do prvog decembra

07.11.2017 271 28 Nema komentara

Description

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Gradiške i ove godine raspisalo je tradicionalni književni konkurs „Istina o Srbima“. Konkurs, koji se objavljuje dvije decenije, obuhvata radove u stihu i prozi sa opštom temom o ljepoti i tragici srpskog naroda.“Prva tri rada iz proze i poezije bivaju nagrađeni,a malo bolji radovi objavljuju se u zborniku. Teme su opširne govore o istoriji srspkog naroda, o patnjama. Srpski narod ma koliko Evropa to negodovala na kulturnoj mapi Evrope itekako je dao pečat i to se ne može izbrisati“ kaže Mirko Milisavić, predsjednik SP i KD „Prosvjeta“ Gradiška.

Svrha rada organizatora ovog konkursa jeste da pomogne srpskoj pravoslavnoj crkvi u očuvanju i njegovanju kulturnih , duhovnih i nacionalnih vrijednosti. Sa bogatom lepezom istorije i tradicije srpskog naroda konkurs je izazov i privilegija za sve koji pišu i ovo je prilika da pokažu svoje umjeće i talenat. Koliki je značaj ovog zbornika i konkursa vidi se u tome što u njemu u učestvuju i autori sa prostora bivše Jugoslavije i iz inostranstva. „Za odabir radova zadužen je tročlani žiri kojeg čine Radana Vila Stanišljević, Danica Glamočak i Milenko Gagić“ kaže Milisavić.

Književni konkurs „Istina o Srbima“ otvoren je do prvog decembra. Predviđene su nagrade za najbolje radove u stihu i prozi, a promocija dvadesetog zbornika se može očekivati najkasnije do 26. decembra ove godine.

Društvo