Menu

Get Socialize

Košarac: Ključna podrška poljoprivrednoj proizvodnji u Gradišci

10.02.2020 697 11 Nema komentara

Description

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac boravio je sa saradnicima u službenoj posjeti Gradišci.U Gradskoj upravi razgovarao je sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem, a zatim su obišli novoizgrađeni Carinski terminal na novom graničnom prelazu.

Gradonačelnik Adžić je rekao da je od ministra Košarca dobio vrlo ozbiljna uvjerenja kada je u pitanju podrška poljoprivrednoj proizvodnji,kroz obezbjeđenje plasmana, ali i razvoj infrastrukture na ovom području. „Korisne informacije u razgovoru smo dobili i kada su u pitanju smjernice koje nas mogu dovesti do saradnje  sa Evropskom komisijom u mnogim oblastima“, naglasio je Adžić.

Ministar Košarac iszrazio je spremnost da se u narednom periodu ova pitanja stave na dnevni red i obezbjedi podrška za plasman proizvoda u Evropsku Uniju.

Košarac je dodao da će jedan od prioriteta biti obezbjeđenje mogućnosti za ravnomjeran izvoz pilećeg mesa iz RS i Federacije BiH u Evropsku uniji, što do sada, kaže, nije bio slučaj.

Razgovarano je i o potrebi otvaranja slobodnih ekonomskih zona u Gradišci, imajući u vidu geostrateški položaj grada i blizinu graničnog prelaza.

„Ponosno ističemo da je ovo najopremljeniji granični prelaz, ne samo u RS, već i u regionu, gdje se od kraja januara, završavaju svi poslovi carinjenja. Ipak potpuni smisao će dobiti završetkom poslova na izgradnji zaobilaznice koji su u toku, a posebno nakon izgradnje mosta“, rekao je gradonačelnik Zoran Adžić.

Ministar Košarac je naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zahtjevati da se iz Budžeta BiH izdvoje dodatna sredstva za jačanje kapaciteta Granične veterinarske službe, u smislu kvalitetnije kontrole robe životinjskog i biljnog porijekla.

Zajedno sa ministrom Košarcem, u opremljenost Carinskog terminala uvjerio se i  Direktor kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba. „Uz intervencije koje je neophodno provesti u smislu jačanja kapaciteta veterinarske službe, ovo će biti najopremljeniji granični prelaz u regionu“, poručio je Kalaba.

Novosti
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!