Menu

Get Socialize

Ljekari pozivaju roditelje da vakcinišu djecu protiv morbila

08.03.2018 475 31 Nema komentara

Description

Iz Dječijeg dispanzera Doma zdravlja u Gradišci pozivaju roditelje da vakcinišu djecu protiv morbila. U RS proteklih dana dvije osobe oboljele su od tzv. malih boginja, te je uvećana opasnost od širenja ove bolesti. Gradiški Dispanzer od prošle jeseni učestalo informiše roditelje o važnostima MRP vakcine. Imali su i nekoliko vanrednih akcija.

„Angažovali smo se na tome da podignemo procenat vakcinisanih. Odradili smo i kartoteku sa imenima vakcinisanih i nevakcinisanih. Slali smo pismene pozive roditeljima da dovedu djecu na vakcinu“, priča prim. dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik KSS Doma zdravlja Gradiška.

Ipak, u Dječijem dispanezeru u Gradišci nisu zadovoljni. Mnogi roditelji, i pored upućenih poziva, ne žele da vakcinišu djecu.

„Procenat vakcinisanih se malo povećao, ali ja sam nezadovoljna. Ima dosta roditelja koji još uvijek nisu vakcinisali djecu, i pored brojnih upozorenja“, ističe dr Grabović Stojnić.

Za kolektivni imunitet potrebno je da procenat vakcinisanih bude bar 95%. U RS proteklih godina evidentiran je značajan pad ovog procenta.

Dva registrovana slučaja oboljelih od morbila nisu međusobno povezana, ali ako se bolest proširi nadležni će morati da proglase epidemiju, kažu ljekari. Zato još jednom apeluju na roditelje da što prije vakcinišu mališane i spriječe neželjene posljedice.

Društvo