Menu

Get Socialize

Majke, vjerujte u snagu svojih prijevremeno rođenih beba

17.11.2017 1243 47 Nema komentara

Description

Udruženje „Mrvice“, koje okuplja roditelje prijevremeno rođene djece, i ove godine obilježava 17. novembar, Međunarodni dan posvećen djeci rođenoj prije termina. Udruženje je ovaj mjesec simbolično nazvalo „Ljubičasti novembar“, u toku kojeg će realizovati brojne humanitarne aktivnosti za pomoć prijevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima. Između ostalog, „Mrvice“ su organizovale humanitarne večeri u Kozarskoj Dubici, Banjaluci i Istočnom Sarajevu, a prikupljena sredstva biće upotrebljena za kupovinu opreme za neonatološka odjeljenja koja brinu o prijevremeno rođenoj djeci.

Udruženje „Mrvice“ osnovano je prošle godine na inicijativu grupe hrabrih mama, sa osnovnim ciljem podizanja svijesti o prijevremenom rođenju. Broj članova svakodnevno raste, a kako bi pomogli bebama i njihovim roditeljima, „Mrvice“ su se maksimalno angažovale.

„Imali smo dosta posla ove godine. Posebno bih istakla to što smo na Kliničkom centru u Banjaluci obezbijedili psihološku podršku za sve majke koje se porode prije vremena. Kroz razgovor sa psihologom majke će se malo rasteretiti i bolje će se osjećati tokom boravka u bolnici sa bebom. I mi obilazimo naše saborke kako bi im pomogle da bolje podnesu sve kroz šta prolaze. Ove godine smo na UKC opremili i dvije prostorije u kojima majke izdajaju mlijeko za bebe“, istakla je Danka Mirjanić, predsjednik Udruženja „Mrvice“.

Prvi projekti finansirani su od sredstava „Udruženja“, a kasnije su se pridružili brojni sponzori, što je dokaz da su ljudi prepoznali značaj našeg rada, istakla je Mirjanićeva.

Bebe rođene prije 37. nedelje trudnoće nazivaju se nedonoščad, odnosno prijevremeno rođene bebe.  Neke od ovih beba rođene su u 25. nedjelji trudnoće, teške samo 550 grama i nedovoljno razvijene. Bebe rođene prije termina prolaze kroz mnoge rizike i borbe za život, koje traju mjesecima, a nekad i godinama.

Broj prijevremeno rođene djece, prema podacima Udruženja „Mrvice“, u odnosu na 2016. godinu, povećan je za 20%.

Ove bebe liječe se na neonatološkim odjeljenjima u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Bijeljini, a, zahvaljujući savremenim aparatima i kvalitetnoj njezi ljekara, stopa preživljavanja uvećana je do 95 odsto.

Malim herojima, tokom njihove borbe za život, najveću podršku pružaju njihove porodice. Slađana Peranović, majka  je prijevremeno rođene djevojčice Sofije, koja je po rođenju imala svega 800 grama. U Udruženje „Mrvice“ učlanila se, kaže, kako bi pružila podršku svim majkama koje se porode prije termina.

„Sam porođaj je posebno iskustvo za ženu, još kad se desi tako neplanirano donosi veliki stres. Sofija je prošla kroz razne komplikacije od prvog dana života. Bila je to svakodnevna borba, dva koraka naprijed pa jedan unazad, tako je izgledao njen napredak tokom 101 dana boravka u bolnici. Težina je varirala, oboljevala je od sepsi, infekcija, ali, na svu sreću, sve se dobro završilo“, prisjeća se Slađana.

Sofija je sada jedna vesela i zdrava djevojčica, koja je ove godine krenula u prvi razred.

Svoje iskustvo je podjelila i predsjednica Udruženja „Mrvice“ Danka Mirjanić, majka dvogodišnje Dunje.

„Teže sam zadrudnila, pa se još desio i prerani porod, što je sve bilo jako mučno. Srećom, Dunja je jaka djevojčica i sve smo prebrodile. Sada je dobra i zdrava. Počela je da progovara i krenula je u vrtić“, priča Danka.

Iz Udruženja „Mrvice“ poručuju svim majkama da budu hrabre i vjeruju u snagu svojih beba, jer su one veliki borci.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, 17. novembar, „Mrvice“ obilježavaju u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, posjetom Kliničkom centru i uručivanjem donacija. Između ostalih aktivnosti, upriličiće puštanje ljubičastih balona u vazduh, a Banski dvor će u večernjim časovima biti osvjetljen ovom bojom, koja je simbol prijevremeno rođene djece.

Udruženje roditelja „Mrvice“, pod motom „Udahni život“, i u narednom periodu nastavlja sa akcijama za prikupljanje sredstava za nabavku skupocjene opreme za odjeljenja širom RS, koja se bave liječenjem prijevremeno rođene djece. U toku decembra biće aktiviran i humanitarni broj za pomoć djeci rođenoj prije termina.

Društvo