Menu

Get Socialize

Mala matura ove godine u novotopolskoj školi

20.02.2018 565 25 Nema komentara

Description

Učenici devetog razreda OŠ „Petar Kočić“ u Novoj Topoli ove godine će polagati malu maturu. Osim u ovoj, mala matura biće eksperimentalno uvedena u još 20 osnovnih škola u RS.

U topolskoj školi kažu da su njihovi đaci spremni za ovakvu provjeru znanja. Njih 104 polagaće malu maturu. Pripreme su već počele, ističe direktor Radivoj Popović.

„Uvođenje male mature u osnovne škole uticaće na objektivnost u ocjenjivanju, i to će biti osnovni kriterijum za upis u srednju školu. Naši učenici su prethodnih godina na eksternoj provjeri znanja pokazali izuzetne rezultate, i ja se nadam da će tako biti i na maloj maturi. Što se tiče mišljenja učenika, oni smatraju da je to najkorektniji način da pokažu svoje znanje, koje će im kasnije omogućiti da upišu željenu školu“, navodi Popović.

S druge strane, mišljenja roditelja su podjeljena, kaže Popović.

„Većina roditelja misli da je mala matura pozitivna stvar, ali ima i onih koji misle da je to preveliki stres za djecu u današnje vrijeme“, naglasio je Popović.

Uvođenje male mature u osnovne škole u RS predviđeno je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Učenici iz 21 izabrane škole u RS krajem maja polagaće ispite iz srpskog jezika i matematike.

Društvo