Menu

Get Socialize

Manifestacija “Pod orasom kolo vode vile” oduševila novotopolčane

17.09.2018 701 11 Nema komentara

Description

Kod starog oraha u Novoj Topoli, u dvorištu OŠ “Petar Kočić”, po prvi put je održana manifestacija „Pod orasom kolo vode vile“. Na ideju da organizuje ovakav događaj došao je mještanin Dario Drinić.

„Meni je drago da se jedan malo drugačiji kulturni događaj održava u Novoj Topoli , jer nemamo mnogo kulturnih dešavanja. Ova krošnja stoljetnog orasa je veoma interesantno mjesto za ovakav skup“, rekao je Drinić.

Događaj je uvršten u 16. festivala folklora, Kulturno-umjetničkog društva „Kolovit“ iz Gradiške. U Novoj Topoli nastupila je ženska pjevačka grupa „Kolovita“. Takođe, u okviru manifestacije „Pod orasom kolo vode vile“, predstavljena je Drinićeva knjiga „Narodna nošnja u Lijevču Polju“, te upriličena revija originalnih narodnih nošnji.

Sve prisutne kompanija „Sladojević“ počastila je pekarskim proizvodima, izloženi su med i drugi pčelinji proizvodi, a žene iz Nove Topole pripremile su tradicionalna jela.

„Pripremile smo suhu hranu specifičnu za područje Lijevča Polja. Mi se odazivamo na sve manifestacije, a posebna nam je čast što možemo podržati našeg komšiju Daria“, kazala je Darija Plotan, iz Udruženja žena i porodica Nova Topola.

I starije mještane Nove Topole obradovalo je nesvakidašnje dešavanje u njihovom mjestu. Rado su se okupili kod starog oraha, kod kojeg su se igrali u djetinjstvu.

„Čini mi se da je samo orah ostao isti, a mi svi smo se promjenili. Podržavam ovaj skup jer je u njega uloženo dosta truda i rada“, istakao je Boro Gvozden, mještanin Nove Topole.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević smatra da bi „Pod orasom kolo vode vile“ i slične manifestacije trebale postati tradicija u Novoj Topoli.

„Na taj način bi orah dobio još veći značaj. Ovdje se mogu održavati različite kulturne manifestacije, nastupi folklornih i pjevačkih grupa, etno-sajmovi i slično“, rekao je Malešević.

Na inicijativu Daria Drinića u toku je procedura zaštite starog oraha u Novoj Topoli, koju vodi Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog  i prirodnog naslijeđa RS. Inicijativu je podržala Opština Gradiška.

 

Kultura