Menu

Get Socialize

Manjak meteorologa u Republici Srpskoj

10.08.2018 914 14 Nema komentara

Description

U Republici Srpskoj postoji potreba za školovanim meteorolozima. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je zanimanje meteorologa itekako deficitarno, ali da domaći fakulteti nemaju ovaj smjer. Poručili su da će u saradnji sa visokoškolskim ustanovama nastojati da u narednom periodu omoguće školovanje meteorologa u Srpskoj.

“Problem sa kadrovima je dosta izražen. Mi meteorologe obezbijeđujemo iz Srbije. I sada, a i u budućnosti ćemo imati ozbiljne probleme po pitanju kvalitetnog kadra. Evo ovih dana smo dogovorili sa jednim meteorologom iz Beograda da dođe kod nas da radi od septembra”, Tomislav Šajić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jedan od malobrojnih meteorologa u RS je Nikola Todorović. Studij meteorologije završio je u Beogradu je 2011. godine. Čim je stekao diplomu zaposlio se u Regionalnom protivgradnom centru u Novoj Topoli, gdje radi već sedam godina.

„Malo ljudi zna za meteorologiju. I ja sam saznao nakon što sam upisao građevinarstvo. Tada sam se prebacio na ovaj studij. Bio sam prvi stipendista. Kad sam završio fakultet počeo sam raditi i sad nas ima dvojica u Regionalnom protivgradnom centru“, priča Todorović.

Meteorolog prati vremenske uslove tokom dana, te o njima redovno izvještava strijelce na terenu. U slučaju potrebe za dejstvovanjem, prethodno se konsultuju sa kontrolom leta, od koje zatraže odobrenje za određeno područje. Todorović  ističe da sa oblacima nije jednostavno raditi, jer je svaki poseban. Ipak, svoj posao opisuje kao veoma zanimljiv. Preporučuje mladima da studiraju meteorologiju ukoliko imaju afiniteta za matematiku i fiziku.

„Ovo je lijepa oblast, nije monoton posao. Ne može čovjeku da dosadi, može samo da se usavršava i napreduje. Preporučujem mladima da se prvo informišu i raspitaju“, kazao je Todorović.

Oni koji odluče da se bave meteorologijom na školovanje moraju ići u Beograd ili Zagreb. Ipak, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci poručili su da će nastojati da u ovoj ustanovi uvedu smjer meteorologije, kako mladi ne bi morali odlaziti u inostranstvo na školovanje.

“Mi smo prije par godina imali specijalistički studij iz meteorologije. Pokušaćemo da u dogovoru sa resornim ministarstvom uvedemo ponovo specijalizaciju ili da pokrenemo studij na našem fakultetu”, istakao je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka.

Diplomirani meteorolozi u Republici Srpskoj uglavnom se zapošljavaju u Hidrometeorološkom zavodu, u Protivgradnoj preventivi, te na aerodromu.

Društvo