Menu

Get Socialize

Marko Matavulj prvi doplivao do časnog krsta

19.01.2019 1490 21 Nema komentara

Description

33 plivača i prošlogodišnji pobjednik učestvovali su u bogojavljenskom plivanju za časni krst, do kojeg je prvi doplivao Marko Matavulj.

„To je jedan lijep događaj u našem gradu. Čestitao sam mojim kolegama učesnicima i rekao da su svi, koji su danas zaplivali u Savi, pobjednici a moja je sreća što sam stigao prvi. Nije bilo lako plivati na ovoj temperaturi, ali ide nekako. Drugi put plivam, i ove godine sam imao malo više uspjeha. Nadam se da će idućih godina biti sve bolje. Znači mnogo, i za kolege koji su plivali, ali i za grad – vidim da je dobro posjećeno“, ispričao je Matavulj.

„Služili smo svetu liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, nakon čega je kroz naš grad krenula svečana litija u kojoj je bilo mnogo vjernika. Prije svega, blagodarni smo Gospodu Bogu, koji nas sabira. Iz Gradiške šaljemo poruku da smo okupljeni oko svoje crkve, običaja i važnih događaja za naš pravoslavni, srpski narod“, naveo je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški protojerej-stavrofor.

Za časni krst plivao je i Dragoslav Kos iz Donje Gradine: „Sveštenik Gojko poklonio je ovaj časni krst da se odnese u manastir Lepavinu, gdje će biti sedam dana, do Svetog Save kada ćemo vratiti krst.“

Ove godine, Gradiška se može pohvaliti i prvom djevojkom koja se odvažila na ovaj poduhvat.

„Bilo je divno. Meni je ovo druga godina, prve sam plivala u Čačku. Svaki put je neopisiv osećaj. Volela bih drugim devojkama da poručim, ukoliko se plaše a žele to da urade… da stvarno nije ništa strašno. Hladno jeste, ali osećaj je prelep“, poručila je Kristina Milutinović.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška, Dragana Ilić navela je da za gradišku opštinu mnogo znači ponovno uvođenje bogojavljenske tradicije: „U svoje i načelnikovo ime čestitam svim učesnicima, a posebno našem Marku. Ovo je stvarno jedno hrabro djelo.“

Pobjednik je nagrađen zlatnikom sa likom rođenja Hristovog, dok su ostali učesnici dobili zahvalnice.

Društvo