Menu

Get Socialize

Maternji jezik treba njegovati

21.02.2019 705 29 Nema komentara

Description

U cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, podizanja svijesti o značaju maternjeg jezika kao duhovnog i kulturnog identiteta svakog naroda danas se širom svijeta obilježava Dan maternjeg jezika.

Osnova za njegovanje maternjeg jezika na pravi način je da se prenosi djeci, da se primjenjuje u školama i medijima. Profesori srpskog jezika i književnosti u gradiškoj Gimnaziji pokušavaju na sve moguće načine da učenicimaprošire znanje i uliju ljubav prema maternjem jeziku.

„Nešto manje od pola fonda časova u našoj školi posvećeno je jeziku. Izučava se istorija,sociolingvistika, a najvećim djelom gramatika“ rekla je Snežana Gajević, profesor srpskog jezika i književnosti.

“Mi treba da se borimo da sve tuđice u našem jeziku da prije nego što izgovorimo prvo pomislimo da li postoji naša riječ” kaže Vesna Krunić, direktor Gimnazije Gradiška.

Direktor Gimnazije Vesna Krunić koja je i profesor srpskog jezika i književnosti kaže da je jezik ono najveće što ima jedan narod i da bez svog jezika narod ne može da postoji. Statistika govori da se u svijetu govori oko 6000 jezika i da skoro svakog dana jedan jezik nestane. Zato trebamo više pažnje posvetiti maternjem jeziku da ga njegujemo i ne koristimo tuđi jezik.

Jezik nema granica i upravo o tome trebamo razmišljati smatra direktor Vesna Krunić koja nas je podsjetila na još neke mudrosti sakupljene u Vukovim narodnim poslovicama.

“”Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo dotle živi i narod. Može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati ne priliva se u drugi i ne propada”, te upravo Vukove devize trebamo se držati da bi sačuvali ono što čini naš nacionalni identitet, jer bez jezika mi ne postojimo” istakla je Vesna Krunić, direktor Gimnazije Gradiška.

Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda. Tačka prepoznavanja, različitosti, ali tolerancije i razumijevanja. Ovaj dan obilježava se u svijetu od 1999. godine.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!