Menu

Get Socialize

Matična mliječ – najkvalitetniji proizvod i najzahtjevnija proizvodnja

27.07.2018 758 12 Nema komentara

Description

Matična mliječ se smatra vrhom pčelinjih proizvoda. Ipak, rijetki su pčelari koji se odluče na proizvodnju matične mliječi, jer je sam proces veoma zahtjevan. Saša Tomić, iz Gradiške, matičnu mliječ proizvodi već godinama. Posla ima dosta, ali se isplati, kaže Tomić. Svakodnevno provodi po osam sati u svom pčelinjaku u Mačkovcu,  gdje ima oko 150 košnica.

„Proizvodnja je veoma teška, zahtjeva dosta vremena, truda i rada. Supruga i ja radimo svaki dan. Ipak, dobro se zaradi i može se lijepo živjeti. Matična mliječ se proizvodi kad je dobra paša“, kaže Tomić.

Matična mliječ je veoma tražena. Tomić svoje proizvode, osim u Gradišci, prodaje i u Prijedoru, Banjaluci, Brčkom i Bijeljini. Cijena jedne ampule od 10 grama je 30 KM. Mnogi ovaj proizvod kupuju jer je veoma dobar za zdravlje.

„Matična mliječ je najkavlitetniji pčelinji proizvod, koji je mogat vitaminima, mineralima, aminokiselinama, itd. Posebno je dobra za malu djecu“, ističe Tomić.

Jedna ampula matične mliječi dovoljna je za 20-ak dana. Proizvod se uzima samostalno u malim količinama, ili pomješan sa medom.

Tomić u svom pčelinjaku proizvodi i druge vrste pčelinjih proizvoda. Ima nekoliko vrsta meda, a na prinose su uveliko uticale vremenske prilike.

„Ove godine je bagremov med bio dobar, a proljetni medovi takođe. Kesten i lipa su slabi. Vidjećemo šta će biti sa šumskim medom, ali ne očekujemo puno“, priča Tomić.

Sa vrcanjem šumskog meda pčelari uglavnom počnu sredinom jula. Ove godine radovi kasne. Pčelari kažu da zbog vremenskih neprilika u pojedinim pčelinjacima šumskog meda neće ni biti.

Društvo