Menu

Get Socialize

Međunarodni dan podrške žrtvama torture

26.06.2019 381 11 Nema komentara

Description

Žene žrtve rata u Republici Srpskoj su više od dvije decenije bile prepuštene na milost i nemilost društvu u kojem žive, noseći teške traume i brojne posljedice zlostavljanja tokom rata. Tek od prošle godine, Udruženje, koje okuplja više od 700 članica, je dobilo status udruženja od javnog interesa i Zakon o zaštiti žrtava ratne toruture. „Od tada smo prepoznatljiva kategorija u našem društvu“, ističe Božica Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata RS, sa kojom smo razgovorali povodom Dana podrške žrtvama torture, koji se u svijetu obilježava 26.juna.

Oslobođeni smo plaćanja participacije, imamo pravo na besplatnu pravnu pomoć, banjsku rehabilitaciju i druga prava, a mjesečno žene žrtve rata imaju pravo i na mjesečna primanja koja se, u zavisnosti od težine zlostavljanja koje je  izvršeno nad žrtvom, kreću od 135 do 300 KM, pojašnjavaju u Udruženju.

Rajilićeva napominje da u praksi ipak ima problema prilikom dokazivanja statusa žrtve, ali se nada da će svaka članica koja je preživjela zlostavljanje uspjeti dokazati svoj status.

U Udruženju ističu da će se po završetku postupaka dokazivanja, zalagati za još bolji položaj, kroz nastojanja da se postojeća prava prošire, a primanja uvećaju.

„Iako je prošlo dosta vremena, zadovoljni smo da su nas institucije konačno prepoznale, ali ostaje žal za onim žrtvama koje su u međuvremenu umrle, a nisu dočekale tračak svjetlosti nad svojom mračnom sudbininom“, zaključuje Rajilićeva.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!