Menu

Get Socialize

Međunarodni dan starijih osoba – 1. oktobar

01.10.2019 408 20 Nema komentara

Description

Širom svijeta 1. oktobar se, od 1991. godine prema odluci Ujedinjenih nacija, obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba sa ciljem da se široj javnosti ukaže na probleme i potrebe ove populacije.

Područje grada Gradiška broji 9 121 penzionera, od kojih su 7 600 članovi Udruženja penzionera Gradiške. Predsjednik Udruženja, Ostoja Popović, navodi da je položaj starijih lica u današnje vrijeme veoma težak.

„Prosječna penzija se kreće oko 354 KM, što je veoma malo u odnosu na cijene životnih namirnica i zdravstenih usluga. Međutim, svako povećanje penzija, od 2 do 3 odsto, ne prati istinsko povećanje cijena životnih troškova“, istakao je Popović.

Međutim, članovi Udruženja kroz različite aktivnosti nastoje da se međusobno što više pomažu, a posebna pažnja je posvećena socijalno ugroženim i teško oboljelim penzionerima. Postoji 9 programa pomoći koji se provode, a neki od njih su snabdijevanje ogrevnim drvetom, pomoć porodicama umrlih penzionera kroz jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 400 KM. Takođe, jedan od programa je i dodijela jednokratne novčane pomoći.

„Naša jednokratna pomoć nije velika i krećem se u okviru naših mogućnosti. Godišnje je dijelimo dva puta, od 50 do 100 KM po penzioneru. Upravo ovih dana dijelimo tu pomoć, povodom Međunarodnog dana starijih lica, i to u ukupnom iznosu od 43 000 KM, a najugroženijim penzionerima ćemo podijeliti i nekoliko pakete hrane i higijene“, naveo je Miloš Jagodić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera Gradiška.

Pored ovoga, organizuju se različiti izleti i sportske aktivnosti. Proteklog vikenda, povodom 1. oktobra, za 27 članova Udruženja organizovan je dvodnevni izlet u Srbiju, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad gradiški penzioneri uzeli su učešće na Festivalu rekreacije osoba treće dobi, koji je održan u Banjaluci.

Godišnja članarina u gradiškom Udruženju penzionera iznosi 3 KM, pomoću koje se finansiraju pomenuti projekti, a finansijsku pomoć stiže i iz gradskog budžeta u iznosu od 155 000 KM, na godišnjem nivou.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!