Menu

Get Socialize

Međunarodno druženje djece sa posebnim potrebama okupilo 1700 mališana

26.05.2018 1570 20 Nema komentara

Description

Gradiška je tokom vikenda središte okupljanja djece sa posebnim potrebama. Prvo međunarodno druženje djece sa posebnim potrebama i njihovih roditelja sa prostora bivše Jugoslavije organizovano je u Donjim Podgradcima. Manifestacija pod nazivom „Svi smo mi dio vas“ okupila je 1700 djece iz 60 gradova.

„Super je, uživamo. Mom Mateju je lijepo, ima društvo“, kaže Sanja Balaban, majka dječaka sa posebnim potrebama, iz Ljubljane.

Inicijator i glavni organizator manifestacije je Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Gradiške, na čelu sa predsjednikom Dragoslavom Šinikom. Organizacija ovakvog događaja zahtjeva mnogo truda, rada i vremena. Ipak, isplatilo se, jer osmjeh na dječijim licima nema cijenu, poručuje Šinik. Dodaje da manifestacija ima veliki značaj i za sve roditelje, da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva.

„Cilj nam je da pokažemo da nema razlike među našom djecom. Mi roditelji djece sa posebnim potrebama se posebnom razumijemo i želimo javnosti da pošaljemo poruku da smo svi mi dio vas. Ovdje će doći do mnogo kontakata, dolaze nam delegacije nekoliko gradova. Želimo da nakon ove manifestacije proširimo usluge Dnevnog centra u Gradišci, prema savjetima naših prijatelja iz drugih gradova“, naglasio je Šinik.

Brojne gradiške porodice velikog srca obezbijedile su tokom vikenda smještaj za djecu i roditelje iz udaljenijih gradova.

Na raspolaganje se od samog početka stavio Kulturni centar Gradiška sa svim svojim resursima i kapacitetima. Željeli smo da Prvo međunarodno druženje djece sa posebnim potrebama prođe u najboljem redu i da ova dva dana djeci ostanu dugo u sjećanju, naglašava Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra i predsjednik Upravnog odbora manifestacije.

„Želimo da djecu animiramo sportski i muzički. Imamo konje, motore, i druge sadržaje kako bi se djeca igrala i uživala“, rekao je Blagojević.

Humanitarnu manifestaciju „Svi smo mi dio vas“ svečano je otvorio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. Lokalna uprava dala je nesebičnu podršku ovom događaju.

„Posebno bih pohvalio Dragoslava Šinika na njegovoj energiji i svemu što je uradio. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicija zbog dobrobiti ove djece. Iz Gradiške šaljemo poruku humanosti u čitav region“, kazao je Adžić.

Podršku prvom međunarodnom druženju djece sa posebnim potrebama dale su javne ustanove, preduzeća, institucije, organizacije, i mnogobrojni sponzori, kao i opštine i gradovi iz zemlje i regiona.

Dvodnevno druženje djece sa posebnim potrebama sa prostora bivše Jugoslavije upotpunjeno je kulturno – umjetničkim programom,  u okviru kojeg  nastupa šest društava sa područja Gradiške. Svoj program specijalno za ovu priliku pripremila su i djeca sa posebnim potrebama.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!