Menu

Get Socialize

Miholjsko ljeto do kraja oktobra

17.10.2017 218 26 Nema komentara

Description

U Gradišci i drugim gradovima RS već danima preovladava toplo i sunčano vrijeme, te ovaj period mnogi nazivaju Miholjskim ljetom. Prema narodnom vjerovanju, nakon praznika Miholjdana, kojeg pravoslavni vjernici slave 12. oktobra, počinje period prave jeseni, a ukoliko se topli dani nastave, taj fenomen karakteriše se kao Miholjsko ljeto.

Ovakvo vrijeme pogoduje većini građana, koji sunčane dane koriste za šetnju i boravak u prirodi. Prema prognozama meteorologa, u lijepom vremenu uživaćemo i u narednim danima.

„Očekuje nas i dalje toplo i sunčano vrijeme, uz povremene oblačne periode. Ujutro je moguća magla, a tokom dana temperature će se kretati oko 20 stepeni. Za vikend i početkom naredne sedmice temperature će se spustiti ispod 20 stepeni, ali vrijeme će i dalje biti ugodno“, istakao je meteorolog Rajko Popović.

Kraj Miholjskog ljeta očekuje se nakon 29. oktobra, kada nastupa period kišovitog i oblačnog vremena. Mraza za sada nema u najavi, ističe Popović. O dugoročnijim vremenskim prilikama, dodaje, teško je govoriti.

„Uglavnom očekuju se prosječne temeprature. Pomalo dolazi do deficita površinske vlažnosti u tlu, što utiče na optimalne rokove jesenje sjetve. Preporuka poljoprivrednicima je da do 20. oktobra završe sa radovima“, naglasio je Popović.

Sve u svemu, ova jesen, po broju toplih dana i količini padavina, neće značajnije odstupiti od višegodišnjeg prosjeka, zaključuje Popović.

Društvo