Menu

Get Socialize

“Mika Bundalo – Kozarčanka sa dva imena i tri prezimena“

24.05.2019 518 25 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška održano je dokumentarno veče pod nazivom “Mika Bundalo – Kozarčanka sa dva imena i tri prezimena“, autora Milana Pilipovića. Ovo veče je svjedočanstvo o djeci Kozare koja su dospjela u logore, mnogi se nisu vratili, a rijetki  su imali sreću da prežive svu tu golgotu. Među njima je i bila Mika Bundalo iz Grbavaca u Knežpolju koja je preživjela zahvaljujući humanitarki Diani Budisavljavić i zagrebačkoj porodici Fistrić.

„Ineteresujući se za tu temu bilo je potrebno gotovo godinu dana da saznam gdje Mika Bundalo, odnosno Brigita Knežević, danas živi. Nakon četrdest godine od dobijanja njenog rodnog lista u Kozarskoj Dubici, pronašli smo je u Beogradu i uspjeli ispričati priču kako ona danas gleda na prošla vremena“ rekao je Milan Piliović, autor

Radeći kao novira u listu Oslobođenje o Miki Bundalo je početkom 80-tih  pisao Ranko Preradović.

Životna oriča Mike Bundalo je karakteristična za mnoge koji su 30 godina nakon rata pa I duže vratili se svojim korjenima odnosno saznali ko su, odakle su I šta su. Jedan od živih svjedoka tog vremena je Vasilije Karan koji o Kozari piše romane već 60 godina. Do sada je napisao 40 knjiga, a to radi ,jer je davne 1942. kada je Kozara gorjela bio u planini izgubljen bez roditelja.

O stradanjima na Kozari piše i Stevka Kozić Peradović koja je na dokumentarnoj večeri govorila pjesmu “Suncokert ili metak lutalica”  i pjesmu “Klavir” posvećenu onima koji se nisu vratili iz ratova 1945. i 1995.

Na dokumentarnoj večeri predstavili su se i Minja Šukalo I učenici OMŠ “Branko Smiljanić”. Pokrovitelj ove večeri je Gradska uprava grada Gradiška.

Uncategorized