Menu

Get Socialize

Ministar Vjekoslav Petričević posjetio tekstilne firme u Gradišci

05.05.2020 671 21 Nema komentara

Description

„Cilj Vlade RS je zadržati radna mjesta u privredi i zbog toga smo preduzeli niz mjera kako bismo pomogli subjektima koji u vrijeme situacije izazvane virusom korona ne rade ili se njihov rad odvija u otežanim uslovima“, naglasio je ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS Vjekoslav Petričević tokom posjete gradiškim privrednim subjektima iz oblasti tekstilne industrije.

„Vlada postupa u skladu sa odlukom o isplati doprinosa za mart mjesec svim subjektima koji su prestali sa radom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i štabova u loklanim zajednicama, a u aprilu će isplatiti neto plate svima koji nisu radili ili su u tom periodu otežano poslovali“, dodaje ministar Petričević.

Proizvodnja u preduzeću „Mardi“, koje zapošljava oko 60 radnika, tokom pandemije virusa korona nije stala, ali umjesto ženske konfekcije, sada šiju zaštitne maske koje su postale vrlo tražene na globalnom tržištu.

„U aprilu prošle godine ostvarili smo promet u iznosu od 130 000 KM, sada je taj promet 50 000 KM“, kaže Stevo Ristić, direktor preduzeća „Mardi“ i dodaje da im najveći problem predstavljaju tekuće obaveze, poput kirija.

Sa proizvodnje radne odjeće i u preduzeću „Gončin“ su se većinom orijentisali na proizvodnju zaštitnih maski. Uz primarnu djelatnost u manjem obimu, dnevno sašiju oko 10 000 maski za inostrano tržište. „Mi nemamo značajnijih gubitaka i nismo tražili pomoć, jer smo takođe svjesni da ima subjekata kojima je ona potrebnija“, ističe Danijel Gončin, direktor preduzeća „Gončin“ .

Grad Gradiška je privrednicima, čije je poslovanje u ovoj situaciji ozbiljno otežano, omogućio određene olakšice, poput subvencija za iznos takse za isticanje poslovnog imena, postavljanje reklame, te naknade za zauzimanje javne površine i oslobađanja plaćanja zakupnine. „Javni poziv je raspisan i trajaće do kraja godine“, naglašava Branko Stojnić, načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu. „U postkriznom periodu  predstoji snažnije podizanje ukupne privredne aktivnosti“, naglašava  ministar Petričević i dodaje da će privrednicima kroz garantno kreditni fond biti na raspolaganju sredstva za ponovno pokretanje ili stabilizaciju djelatnosti, kao i kreditne linije putem Investiciono-razvojne banke, sa kamatnom stopom ispod 3 posto.

Novosti
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!