Menu

Get Socialize

Moguće poplave u podrumskim prostorijama u Gradišci

05.03.2018 786 37 Nema komentara

Description

Zbog najavljenog porasta temeprature u narednim danima doći će do topljenja snijega, a samim tim i povećanja vodostaja rijeke Save. To bi moglo dovesti do poplava u podrumskim prostorijama u pojedinim naseljima u Gradišci, upozoravaju iz KP „Vodovod“ u ovoj opštini. Savjetuju građanima da evakuišu stvari iz podruma.

„Povećanjem nivoa Save doći će do infiltracije podzemnih voda u sistem kanalizacione mreže,  što može dovesti do poplava u podrumima. Svi oni koji nemaju rješen sistem odvodnje podzemnih voda u podrumima trebalo bi da to učine što prije. Kanalizacija u gradu je starije izvedbe, i opet bi moglo doći do poplava kao u prethodnom periodu“, ističe Sandro Zeničanin, direktor KP „Vodovod“ Gradiška.

Za tehnička rješenja odvodnje podzemnih voda iz podrumskih prostorija građani se mogu obratiti „Vodovodu“ na broj telefona 051/813-157. Stručne ekipe preduzeća po pozivu će izaći na teren i za svako domaćinstvo dati prijedlog za rješavanje ovog problema, u cilju spriječavanja štete.

„Mi želimo pomoći građanima da riješe ovaj problem na efikasan i jednostavan način, koji nije pretjerano skup“, naglasio je Zeničanin.

Zeničanin pojašnjava i koje je to najjednostavnije dugoročno riješenje problema odvodnje podzemnih voda.

„U podrumskim prostorijama, u najnižim zonama, treba napraviti šaht u koji se stavlja pumpa. Pri dolasku vode ona se automatski pali i odvodi tu vodu u kanalizacioni kolektor. Tako se  na vrijeme spriječava plavljenje“, naveo je Zeničanin.

Na moguće poplave u narednim danima upozoravaju i iz republičke i opštinske Civilne zaštite. Iz Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška poručuju da se, zbog topljenja snijega, očekuje porast nivoa bujičnih potoka i rijeka na području opštine, povećanje vodostaja rijeke Save, kao i pojava veće količine površinskih i podzemnih voda. Stoga, apeluju na stanovništvo da na vrijeme preduzmu sve aktivnosti kako bi se izbjegla eventualna šteta.

Prema izvještaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nivo rijeke Save je u porastu, a jutros u 8 časova iznosio je 250 cm. Za sada nema opasnosti, jer kota redovne odbrane od poplava iznosi 700, a vanredne odbrane 730 cm.

 

Društvo