Menu

Get Socialize

„Mršav“ pazar na pazarni dan u Gradišci

06.02.2020 979 47 Nema komentara

Description

Hladno februarsko jutro na Zelenoj pijaci u Gradišci izmamilo je u kupovinu tek manji broj kupaca. „Iako pazarni dan, prodaja ne ide najbolje, već duže vremena“, žale se prodavci.

Ponuda je ipak raznovrsna, a i cijene.

Kilogram bijelog luka košta 10 KM, crvenog 1,5 KM. Bijeli i šareni grah koštaju 4 KM, krastavci 5, tikvice 4 KM. Poskupili su brokula, koja košta 6 KM, i karfiol, koji se prodaje po cijeni od 5 KM za kilogram. Cvekla košta 2 KM, paprike 6, kelj 2,5 KM. Kilogram špinata se prodaje po cijeni od 4,5 KM, salata po 4, poriluk košta 3 KM. Kilogram kupusa košta 1 KM, dok je mladi kupus skuplji za 3 marke. Cijena peršina je 6 KM, a celera 7. Kilogram krompira košta oko 2 KM.

Banane su poskupile, kilogram košta 3 KM, ista je cijena i kilograma mandarina i limuna. Narandže koštaju 2 KM, kivi 4, koliko je i kilogram nara. Kilogram jabuka, u zavisnosti od sorte, može se kupiti već za 1 marku. Suve šljive sa košpicama koštaju 5 KM, bez košpica su za dvije marke skuplje. Kilogram smokvi je 10 KM, a orasi standardno na cijeni, 17 KM.

Na brojnim tezgama u ponudi je domaće mlijeko po cijeni koja se dugo nije mijenjala, litar košta 1 KM. Sir 4 i 5, ljuti sir 6 KM. Za jednu marku može se kupiti četvoro jaja.

Pored pomenutog, u ponudi su i razni drugi proizvodi, poput meda, nekoliko vrsta brašna, piletine… Sve je domaće, naglašavaju prodavci, ali kupci opet češće pazare po tržnim centrima, saglasna je većina jutros promrzlih prodavaca na Zelenoj pijaci.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!