Menu

Get Socialize

„Mrvicama“ aparat za liječenje retinopatije

10.07.2020 230 10 Nema komentara

Description

Za prijevremeno rođene bebe u Republici Srpskoj kupljen je laser kojim se liječi retinopatija. Predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ Danka Mirjanić kaže da je aparat od velikog značaja kako za djecu Republike Srpske tako i za djecu iz čitave BiH.

“To je aparat laser I oftamoskop prve generacije iz Amerike koje koriste očne dječije kilinike u Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani. Naša djeca koja još nisu zrela za izlazak iz intenzivne njege neće morati putovati u druge kilnike. Na Kliničkom centru imamo doktoricu koja se bavi praćenjem retinopatije” rekla je Danka Mirjanić.

Manje više sva djeca koja budu u inkubatoru podložne su pojavi retinopatije.

“Aparat je koštao 92 050 KM. Mi smo u oktobru krenuli sa kampanjom prikupljanja sredstava. Prikupili smo 43 000 KM, a ostatak smo dobili od Vlade RS” kaže Danka Mirjanić.

Udruženje će u narednom periodu analizirati šta je još potrebno prijevremeno rođenim bebama.Takođe su  pokrenuli  projekat  “Čarobni mrvičasti svijet” u kome će realizovati aktivnosti gdje će djeci od 6 do 15 godina kroz slikovnicu dočarati šta je to prijevremeno rođena beba, kroz šta prolaze roditelji tih beba i medicinsko osoblje da bi beba došla u normalan život.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!