Menu

Get Socialize

Na proljeće počinje obnova hrama Pokrova Presvete Bogorodice

23.11.2017 782 38 Nema komentara

Description

U namjeri da što prije počne sa obnovom crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci Srpska pravoslavna crkva i građevinski odbor ove opštine organizovali su donatorsko veče. Ovaj humani događaj okupio je brojne ličnosti iz javnog, političkog, privrednog, kulturnog, sportskog života Gradiške, ali i iz cijele Republike Srpske među kojima je bio i predsjednik Milorad Dodik. Takođe svoj doprinos i podršku donatorskoj večeri pružio je i prvi čovjek opštine Gradiška. „Okupili smo se da priložimo sredstva da se obnovi hram koji se nalazi na vratima RS, koji treba da predstavlja naš biser i ljepotu, prije svega Srpske pravolsavne crkve,našeg grada naroda“ rekao je Zoran Adžič, načelnik opštije Gradiška.

Gradnja hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradisci počela je 1968. a završen je i osveštan 1973. godine. Od tada do danas nije se mnogo ulagalo u ovaj crkveni objekat. Tek posljednjih mjeseci radilo se na uređenju dijela crkvenog dvorišta, službenih prostorija i sale kapaciteta pedeset mjesta koju vjernici mogu da koriste poslije bogosluženja. „Na porljeće ćemo početi sa obnovom. Prvo ćemo početi sa obnovom zvonika, centralne kupole i ostalih kupola do glavnog krova,a onda prelazimo na glavni krov i na spoljašnje uređenje hrama. To bi trebali završiti sljedeće godine,a 2019. trebali bi početi sa unutrašnjim uređenjem“ kaže Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Prema urađenom projektu da se završe svi poslovi na obnovi hrama Pokrova Presvete Bogorodice potrebno je 970 000 KM.Arhijerejski namjesnik gradiški Gojko Slijepčević rekao je da se ovoj akciji  mogu priključiti svi parohijani, jer je i najmanji prilog važan. On se nemjeri veličinom već svojom pobudom i željom da svi učestvujemo u obnovi hram koji predstavlja jednu od najznačajnih crkvenih građevina na području ove opštine

Društvo