Menu

Get Socialize

Načelnik Adžić i povrtari razgovarali o podsticajnim mjerama

24.01.2019 469 19 Nema komentara

Description

O mogućnostima podsticaja organizovane proizvodnje povrća na prostoru Gradiška i dodjele zemljišta kojim opština raspolaže za povrtarsku proizvodnju razgovaralo se na sastanku koji je načelnik Zoran Adžić održao sa gradiškim povrtarima. Povrtari kažu da su našli zajednički dogovor sa kojim bi poljoprivredni proizvođači trebali biti zadovoljni.

Poljoprivredni proizvođač iz Mašića Draško Banjac rekao je da su gradiški povrtari u posljednjih 10 godina dijelom bili oštećeni u postupku dodjele zemljišta, naročito povrtari iz Lijevča polja, ali da je uvjeren da će svi poljoprivredni proizvođači ove godine biti zadovoljni kada bude završena dodjela zemljišta.

Poljoprivredni proizvođač iz Seferovaca Boro Topolović naveo je da će na proljeće zasijati oko 20 hektara krompira, kupusa i lubenice, da je nabavio sav repromaterijal i da je zemljište pod sistemom za navodnjavanje. On očekuje da će povrtarima na vrijeme biti dodijeljene dodatne površine zemljišta da bi stigli da urade plodored, koji je uslov za dobar kvalitet povrća

Povrtari imaju određeni subvencije od resornog minstarstva i opštine. Načelnik Adžić kaže da je za organizovanu povrtarsku proizvodnju i prodaju povrća budžetom opštine predviđeno oko 20 000 KM podsticaja.

„Imamo još 60.000 KM za igradnju sistema za navodnjavanje, učešće na seminarima i sertifikaciju poljoprivredne proizvodnje. U svakom slučaju smo ovdje postigli jedan dogovor da se realno pristupi i sagledaju protrebe dodjele poljoprivrednog zemljišta za povrtarsku proizvodnju i da se te parcele obilježe na području opštine Gradiška. Cilj je da u toku sljedećeg konkursa za dodjelu zemljišta, koji će lokalna uprava objaviti u narednih dvadesetak dana, povrtarima budu dodijeljene parcele koje su pogodne za njihovu proizvodnju” rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Na sastanku je konstatovano da bi najveća investicija na prostoru opštine bila dovođenje strateškog investitora da na prostoru privredne zone u Novoj Topoli izgradi kapacitete koji bi se bavili otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda prije svega povrća i voća.

Društvo