Menu

Get Socialize

Nagrađeni najbolji literarni radovi na manifestaciji „Ideš li rode“

20.09.2017 1062 65 Nema komentara

Description

Kod stare crkve Svetog oca Nikolaja u Romanovcima je po 12. put održana kulturna manifestacija „Ideš li rode“, povećena Danu vjenčanja velikana srpske književnosti Petra Kočića sa Milkom Vukomanović.

I ove godine najbolji radovi osnovaca sa područja Gradiške, pristigli na literarni konkurs „Lik i djelo Petra Kočića“, nagrađeni su  „Kočićevom tkanicom“.

 

Trećenagrađena je bila Dragana Milivojša, iz OŠ „Kozarska djeca“ iz Kruškika. Druga nagrada pripala je Aleksandri Mrakić, iz OŠ „Sveti Sava“ iz Dubrava, dok je prvu nagradu na ovogodišnjem konkursu osvojio učenik iste škole Bojan Ličanik.

„Napisao sam priču „Ne sluti na dobro“ u kojoj opisujem proljeće u očima logoraša. To nam je bila školska pismena zadaća, pa sam odlučio da je pošaljem i na konkurs. Jako sam sretan zbog prve nagrade“, kaže Bojan.

Tročlani žiri imao je težak posao, da izabere tri najbolja od 22 rada pristigla na  literarni konkurs. Osnovci su pokazali svoju maštovitost pišući poeziju i prozu na različite teme, ističe predsjednik žirija, magistar sprskog jezika i književnosti, Dario Gvozden.

„Bilo je i vječnih pjesničkih tema u kojima se opisuje priroda, zatim školskih tema, pa sve do ratnih i otadžbinskih. Obradovalo nas je jer smo prepoznali Kočićevske elemente kroz radove, pa smo zaključili da su njegove teme i danas vrlo aktuelne, između ostalih, i kod djece“, naglasio je Gvozden.

Kulturnu manifestaciju „Ideš li rode“, kao i svake godine, u okviru „Gradiške jeseni“, organizovali su opština Gradiška, mjesna zajednica Romanovci, Romanovačko – mašićka srpska pravoslavna crkvena opština i OŠ „Petar Kočić“ iz Nove Topole. Organizatori poručuju da je veoma važno da se ova manifestacija, koja njeguje sjećanje na lik i djelo Petra Kočića, očuva i u narednim godinama.

„Manifestacija se organizuje od 2005. godine. Značaj je veliki. Od vjenčanja Petra i Milke Kočić prošlo je 113 godina, a ne smijemo da zaboravimo velikog književnika Petra Kočića, kao ni Milku koja se cijeli život borila za porodicu“, rekla je Dragana Ilić, načelnik Službe načelnika opštine Gradiška.

„Cilj manifestacije je očuvanje uspomene na Petra Kočića, kao pisca i narodnog tribuna. „Ideš li rode“ ima veliki značaj za opštinu Gradiška i RS, jer doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog identiteta na ovim prostorima“, istakao je Radivoj Popović, direktor OŠ „Petar Kočić“ Nova Topola.

U kulturno – umjetničkom programu manifestacije „Ideš li rode“ nastupili su hor i kulturno – umjetničko društvo učenika OŠ „Petar Kočić“ iz Nove Topole.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!