Menu

Get Socialize

Najopasniji je ubod stršljena u vrat ili glavu

17.08.2018 945 13 Nema komentara

Description

Zbog uboda stršljena u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška posljednja dva mjeseca javilo se 77 pacijenata. Od tog samo je jedan pacijnet zahtjevao dalju dijagnostiku. Načelnik Službe hitne pomoći dr Vesna Kovačević kaže da je to uobičajen broj pacijenata koji su se javljali zbog uboda stršljena.

„Stršljen sam po sebi kao i svi insekti su podjednako opasni kod onih pacijenata koji su alergični. Kod onih koji nisu izazvaće lokalnu reagciju koja je nešto više izraženija kod uboda stršljena“ kaže dr Vesna Kovačević, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška.

Alergijske reakcije koje se javljaju kod ubod stršljena mogu biti različite. Kod izuzetno osjteljivih pacijenata javlja se gušenje, pad prtiska, slabost, malaksalost i takvo stanje zahtjeva ljekarsku pomoć.

„Pacijenti koji su izuzetno osjetljivi dobijaju reakciju po tipu anafilakse koja je po život ugrožena situacija. Međutim kod blaže reakcije već pretpostavljamo da će kod svakog narednog uboda biti više izražena pa im mi savjetujemo da imaju pripremljene inekcije adrenalina koje sebi pacijenti ubrizgaju i trebaju se javiti ljekaru“ rekla je dr Vesna Kovačević, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Gradiška

Doktorica Kovačević naglašava da bez obzira da li su pacijenti alregični ili ne ukoliko se radi o ubodu u predjelu glave i vrata treba da se za pomoć obrate ljekaru.

Osim opasnosti po ljude , štršljen može nanijeti velike štete i na pčelinjacima.

„Kod nas baš nema stršljena, ali pčele su njihova hrana i oni love pčele ako uđu u košnicu uzimaju leglo. Nanose priličnu štetu, odnose i med ako su temperature niže“ kaže Slavko Subotić, pčelar.

S ozirom da mogu nanijeti velike štete dugogodišnji pčelari kao što je Slavko Subotić uvijek nastoja da zaštite pčelinjake praveći klopke.

Osim što nastoja zaštiti pčelinjake od stršljena, pčelari ovih dana pripremaju pčelinje zajednice za zimovanje.

Društvo