Menu

Get Socialize

Najveća potražnja za putnim ispravama

01.08.2018 301 11 Nema komentara

Description

Zbog godišnjih odmora i dolaska građana iz dijaspore u ljetnom periodu povećan je broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata u Gradišci. Najveća je potražnja za putnim ispravama. U junu i julu prošle godine podneseno je ukupno 1669 zahtjeva za izdavanje pasoša, dok je u istim mjesecima ove godine podneseno 1696 zahtjeva.

„Znatno manje ima zahtjeva za izdavanje ličnih karata. Što se tiče pasoša broj je nešto veći nego prošle godine. Čekanja nisu duža od pola sata. Očekujemo da bi se broj zahtjeva u ovom mjesecu trebao smanjiti“ rekao je Rajko Lajić, načelnik Odjeljenja za upravno – pravne poslove PU Gradiška.

Građani imaju mogućnost da pasoš dobiju po hitnom postupku i tada trebaju uplatiti 200 KM. Pasoši se dostavlja u roku od 72 sata. Inače, zakonski rok za izdavanje putnih isprava je do 30 dana, mada nekad zna biti i kraći rok ukoliko je manje zahtjeva.

“Zakonski rok za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola je 15 dana. Rokovi se uglavnom ispoštuju” istakao je Lajić.

Podsjećamo da je prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte potrebno uplatiti 18 KM. Cijena pasoša za djecu do 3 godine je 35KM, s tim da je rok važenja 3 godine. Za djecu od 4 do 18 godina cijena iznosi 45 KM, a rok važenja je 5 godina. Za odrasle cijena pasoša iznosi 55 maraka, a rok važenja je 10 godina.

Službenici Policijske uprave Gradiška svakodnevno od ponedjeljka do petka, od 7 do 20 časova, redovno zaprimaju zahtjeve i izdaju pristigle putne isprave.

Društvo