Menu

Get Socialize

Nastavak saradnje gradiške Tehničke škole i slovenačke firme SMC

10.11.2017 533 32 Nema komentara

Description

Tehnička škola iz Gradiške nastavlja uspješnu saradnju sa slovenačkom firmom SMC, zahvaljujući kojoj su profesori i učenici ove škole u septembru prošli obuku iz mehatronike, u srednjoškolskom centru u Škofja Loki. Firma SMC je japanski proizvođač prenumatskih komponenti i svjetski lider u ovoj oblasti, sa predstavništvima u Sloveniji i drugim zemljama. Cilj saradnje sa Tehničkom školom je nabavka opreme za edukaciju učenika, koji će, po završetku školovanja, predstavljati kvalitetan kadar, osposobljen za rad na novim tehnologijama u proizvodnim firmama u okruženju, istakli su predstavnici kompanije.

„Namjera nam je da zajedno apliciramo na projekte koje finansira EU, kako bi mogli nabaviti više opreme za školu, a pokušaćemo dogovoriti saradnju i sa firmama iz Gradiške, sa kojima mi inače sarađujemo, jer je i njima cilj da u budućnosti mogu angažovati obučene kadrove za rad u proizvodnji“, rekao je Niko Ćalasan, voditelj prodaje kompanije SMC za BiH tržište.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić naglasio je da putem saradnje sa kompanijom SMC ova ustanova nastoji da nivo obrazovanja podigne na viši nivo.

„Razmatramo mogućnosti nabavke osnovnog paketa opreme, kojim bismo opremili naše kabinete. Opremu bi, u okviru praktične nastave, koristili učenici sa smjerova tehničar mehatronike, mašinski tehničar, tehničar CNC tehnologija i elektrostruka“, kazao je Tomić.

Dejan Lazić, jedan od tri profesora koji su zajedno sa učenicima prošli obuku u Sloveniji, istakao je  da je dvodnevno usavršavanje bilo veoma korisno za sticanje novih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti mehatronike, koju smatra disciplinom budućnosti.

„Nadam se da ćemo dobiti donacije i usavršiti našu opremu, jer se oblast mehatronike konstantno razvija i biće jedna od vodećih u budućnosti“, naglasio je Lazić.

Prilikom posjete Tehničkoj školi u Gradišci predstavnici slovenačke firme SMC uručili su ovoj ustanovi pet stručnih knjiga za edukaciju učenika.

Društvo