Menu

Get Socialize

Nekoliko novih udžbenika u narednoj školskoj godini

24.07.2018 1053 12 Nema komentara

Description

U gradiškim knjižarama u toku su narudžbe udžbenika za narednu školsku godinu. Roditelji su požurili da prije septembra obezbijede sve što je potrebno njihovim školarcima. U knjižarama kažu da se mogu naručiti kompleti, ali i pojedinačni udžbenici.

„Zainteresovanost za udžbenike je na istom nivou kao prošle godine. Kod nas ima dosta naručenih udžbenika, posebno za niže razrede osnovnih škola. Očekujemo polovinom avgusta isporuku udžbenika iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, i do početka škole trebalo bi da sve bude podjeljeno“, rekla je Adrijana Peulić, zaposlena u jednoj graidškoj knjižari.

Najskuplji komplet udžbenika je za osmi razred osnovne škole koji košta blizu 170 KM.

Kako bi koliko-toliko uštedjeli, roditelji često nabave nekoliko korištenih udžbenika, a u knjižarama kupe izdanja koja se razlikuju od prošlogodišnjih.

I ove godine došlo je do promjene nekoliko udžbenika. U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske rekli su nam koji su to novi udžbenici za narednu školsku godinu.

„Za osnovnu školu novi udžbenici su Likovna kultura za četvrti i peti razred, radni list uz udžbenik Srpski jezik i jezička kultura za četvrti i peti razred,Poznavanje prirode za peti razred, Čitanka za sedmi, osmi i deveti razred,  Istorija za deveti i Njemački jezik za šesti razred“, istakla je Vesna Subotić, izvršni direktor Sektora izdavačke djelatnosti u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

U Zavodu su naveli da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS svim učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola obezbijediti besplatne udžbenike. S druge strane, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće udžbenike odličnim učenicima od trećeg do devetog razreda koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece.

Kada su u pitanju udžbenici za srednjoškolce, u narednoj školskoj godini takođe se očekuje nekoliko novih.

„Engleski jezik za 1. razred gimnazije, Biologija za 2. razred gimnazije, Čitanka za 4. razred gimnazije, Mašinski elementi za učenike drugog razreda mašinske struke, zanimanja mašinski tehničar i tehničar za kompjutersko konstruisanje, Sociologija za srednje stručne škole, Statistika za 4. razred srednje škole za struku ugostiteljstvo i turizam, Statistika za 4. razred srednje škole za struku ekonomija, pravo i trgovina. Očekujemo izmjene još tri udžbenika koji će kasnije biti isporučeni knjižarama“, navela je Subotićeva.

Prethodnih godina  je nedostajalo udžbenika za tehnička zanimanja, ali u Zavodu ističu da sve više raste interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole, te očekuju da se đaci više neće suočavati sa ovim problemom.

Narudžbe udžbenika u knjižarama će trajati do polovine avgusta.

Društvo