Menu

Get Socialize

Nema gripe u Gradišci

12.02.2020 872 10 Nema komentara

Description

Sezona je prehlade, gripe, respiratornih infekcija. Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška oboljelih od gripe nema, ali ima pacijenata sa respiratornim infekcijama.Dominiraju i infekcije probavnog trakta.

„Što se tiče gripe situacija je mnogo bolja nego prošle godine, ali ima repsiratonih infekcija koje su praćene  grloboljom, kihanjem, kašljanjem, povišenom temperaturom. Trenutno u RS imamo dva smrtna slučaja obljevanja od gripe. Ponovila bih da nikako ne poistovjećujemo gripu i respiratorne infekcije. Gripa je nešto što je mnogo opasnije, teža je klinička slika, dok su respiratorne infekcije nešto blaže mada mogu biti praćene komplikacijama.Prošle godine je ukupno bilo prijavljeno oko 11 000 oboljelih,a do sada ove sezone ima oko 47 prijavljenih slučajeva oboljenja sličnih gripu, dok je za akutne respiratrone infekcije četiri puta veći. Do sada nije bio nijedan prijavljen slučaj kada je riječ o gripi“ rekla je dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Klimatske promjene ne možemo vezati za pojavu gripe, jer je to sezonsko oboljenje.

„Preventivne mjere bi bile često pranje ruku, ne boraviti u prostorima gdje ima mngo ljudi, provjetravati prostor, uzimati dovoljno tečnosti. Kada je riječ o gripi glavna preventivna mjera je vakcinacija“ kaže doktorica Tepavac.

Ona se ovog puta osvrnula na korona virus i rekla da kod nas nema mjesta panici, te da je pojava infekcije izazvane korona virusom mala, jer nemamo direktne avio linije sa Kinom i svi ti putnici će biti podvrgnutim raznim vrstama nadzora. Posljedni podaci iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da nema ni oboljelo ni sumnjivo lice od infekcije izazvane korona viruosm u Republici Srpskoj.

Novosti
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!