Menu

Get Socialize

Neprocjenjiva iskustva gradiških ljekara koji su radili u ambulanti Hilandara

18.10.2017 328 25 Nema komentara

Description

„Hilandar, jedna priča“ naziv je nesvakidašnje večeri upriličene u Kulturnom centru u Gradišci. Tihomir Mihajlović, Borislav Šokčević, Božidar Gajić i Radoja Racanović, ljekari iz Gradiške, koji su ukupno mjesec dana boravili i radili u ambulanti Hilandara, govorili su Gradiščanima o utiscima koje nose iz ove pravoslavne svetinje.

„U organizaciji „Hilandarskog lekarskog društva“ iz Beograda, nas četvorica smo dežurali po sedam dana u ambulanti Hilandara, gdje smo liječili monahe i poklonike. Bilo je posla, jer je najbliža bolnica udaljena oko 130 km“, istakao je prim. dr Tihomir Mihajlović.

Boravak u Hilandaru dr Mihajlović opisuje kao povratak u srednji vijek. Hodati stopama Svetoga Save, Stefana Nemanje i drugih Nemanjića i posjetiti crkve koje su sagradili je, ističe, zaista neponovljivo iskustvo.

Za dr Borislava Šokčevića ovo je bio drugi boravak na Svetoj gori. Kaže da je oba puta osjećaj bio fascinirajući.

„U Hilandar se odlazi sa velikom ljubopitljivošću i radošću. Mnogi dolaze sa pitanjem da li je čovjek spreman da posjeti takvu duhovnu ustanovu u kojoj molitva traje vijekovima. Monaško radno vrijeme počinje u 4 sata, oni imaju ustaljen raspored dnevnih aktivnosti već skoro milenijum“, naglasio je prim. dr Borislav Šokčević.

I za dr Božidara Gajića ovo je bila druga posjeta pravoslavnoj svetinji, iz koje, kako kaže, nosi izuzetno lijepa i bogata iskustva.

„Monasi su bili zadovoljni našim radom, a mi smo koristili svaki slobodan momenat da obiđemo Hilandar, vidimo ikone, posjetimo crkve, ili da prisustvujemo molitvama“, rekao je prim. dr Božidar Gajić.

Od četvorice gradiških ljekara u ambulanti na Hilandaru posljednji je dežurao dr Radoja Racanović.

„Rad u ambulanti Hilandara može se uporediti sa radom u jednoj seoskoj ambulanti, gdje je ljekar sam i mora pružiti širi spektar medicinskih usluga. Ono što je neprocjenjivo, ne samo za nas ljekare, već i za sve ljude koji posjete Hilandar, je jedno posebno duhovno iskustvo koje vam daje osjećaj da ste u nekom drugom vremenu“, rekao je prim. dr Radoja Racanović.

Tihomir Mihajlović, Borislav Šokčević, Božidar Gajić i Radoja Racanović, prvi su ljekari iz Gradiške, ali i RS, koji su boravili i radili u Hilandaru. U manastir planiraju ponovo otputovati početkom naredne godine. Cilj im je, kažu, da daju svoj maksimalan doprinos u podizanju nivoa zdravstvene zaštite na Svetoj gori.

Društvo