Menu

Get Socialize

Nikoljdan – najčešća srpska slava

19.12.2017 585 20 Nema komentara

Description

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan, kao uspomenu na dan kad je svetitelj okončao svoj ovozemaljski život, 343. godine prije nove ere.

Sveti Nikola rođen je i odrastao u Maloj Aziji, u bogatoj porodici. Bio je jedinac, i po smrti roditelja sve svoje imanje podjelio je siromašnima, a on se posvetio Bogu. Živio je u pustinji u postu i molitvi.

„Ubrzo ga je Sveta crkva pozvala da se pridruži njenom radu, što je i učinio. Bio je rukopoložen za episkopa. Bio je revnostan, veliki pobornik vjere Hristove, koji se borio protiv jeresi. Učestovao je na prvom Vaseljenskom saboru“, priča Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Sveti Nikola je još za života smatran svecem. Njegove svete mošti nalaze se u gradu Bari u Italiji.

Nikoljdan je jedna od najčešćih slava kod Srba. Obzirom da se slavi u vrijeme Božićnog posta, za slavsku trpezu priprema se posna hrana, pričaju vjernici iz Gradiške koji su jutros donijeli slavski kolač i žito na osvećenje u hram Pokrova Presvete Bogorodice.

„Donio sam koljivo u crkvu, pa se vraćam kući da dočekam goste. Spremili smo ribu i drugu posnu hranu“, kaže jedan Gradiščanin.

„Svima koji danas slave želim pa poželim srećnu i blagoslovenu krsnu slavu. I da u zdravlju i radosti dočekaju predstojeće praznike“, poručuje Slijepčević.

Za Svetog Nikolu se kaže i da je omiljeni svetac djece. Običaj je da mališani pred Nikoljdan stavljaju čizmice na prozor, kako bi na ovaj praznik dobili slatkiše i druge poklone.

Društvo