Menu

Get Socialize

Nizak vodostaj rijeke Save u Gradišci

18.01.2019 833 19 Nema komentara

Description

Vodostaj rijeke Save posljednjih dana je veoma nizak u šta se mogu uvjeriti i Gradiščani. Jutros je iznosio -35 centimetara što je nesvakidašnje za ovo doba godine kažu iz JP „Protivgradna preventiva RS“ koje prate vodostaj rijeke od devedesetih godina.

„Sava je rijeka kombinovanog režima hranjenja, to znači najviše padavine utiču na njen vodostaj. Imamo pojavu da je proteklih dana pao veliki snijeg na Alpama, najviše u Austriji i Njemačkoj, manji dio je prešao na istočnu stranu Alpa na Sloveniju dijelove koji zahvata izvorište rijeke Save. Takve padavine ne mogu značajno uticati na povećanje vodostaj dok ne dođe do topljenja snijega. Mi smo imali 22. marta prošle godine najviši vodostaj zabilježen posljednjih pedeset godina“ kaže Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

„Drugi povodanj nastupa u martu, aprilu kada se bilježe maksimalni vodostaji. Tada se može očekivati topljenje snijega i samim tim značajnije povećanje vodostaja rijeke Save“ kaže Dejanović. On dodaje da ovakvo stanje ne bi trebalo uzrokovati značajnije probleme i posljedice.

Što se tiče prognoze očekuje nas nešto toplije vrijeme za ovo doba godine, a nakon toga zahlađenje.

Prema podacima sa kojima raspolažu u Protivgradnoj preventivi u avgustu 2003. godine vodostaj rijeke Save iznosio je – 99 centimetara. Najviši je bio u oktobru 1974.  godine 916 centimetara i tada je Gradiška bila poplavljena. U martu 1947. vodostaj Save je bio 855 centimetara kao i u aprilu 2013. godine. Prošle godine u martu vodostaj rijeke Save iznosio je 889 centimetara.

Društvo