Menu

Get Socialize

“Noć bogova”: Ćetković, Ilić i Lutkić oduševili gradišku publiku

24.01.2019 660 15 Nema komentara

Description
  1. vijek. Francuski dvor. Desetogodišnjicu prijateljstva proslavljaju Luj XIV, Molijer i dvorska luda.

Riječ je o detaljima predstave “Noć bogova”, najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mire Gavrana, koju su pred brojnom gradiškom publikom u Kulturnom centru izveli poznati beogradski glumci Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić.

„Neobično je to što je ova predstava krenula od glumaca, mada se to sad sve češće događa. Dejan Lutkić je zapravo pokrenuo celu ovu priču, okupio nas i počeli smo da radimo sa rediteljem Markom Manojlovićem, napravili ovu predstavu i evo uživamo u njoj već četiri godine. Predstava se bavi jednim fenomenom odnosa umetnika i onih koji su na vlasti. Umetnici uvek od njih zavise, od njihove milosti“, objasnio je glumac Nebojša Ilić.

Pozorišni komad Mire Gavrana imao je 19 svjetskih premijera u proteklih 25 godina. Glumci navode da su se potrudili napraviti autentičnu predstavu.

“Bilo je lepo što smo sva trojica imali slično mišljenje kako to treba raditi. Kada smo pozvali Marka Manojlovića, on je tu našu ideju produbio, dao joj još više smisla i bolje je artikulisao. Došlo je do nekog saglasja i onda nije teško kada ljudi imaju istu ideju o tome šta treba uraditi”, rekao je Ilić.

Pokrovitelj predstave bio je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić.

“Večeras imamo jedno predivno veče – gostuju nam ugledni filmski i pozorišni glumci sa prostora Srbije. Gradiška ima tradiciju i kulturu pozorišta. Imamo Javnu ustanovu “Grad pozorište” i to ćemo kao lokalna uprava maksimalno podržavati. Prepuna sala pokazuje da Gradiška voli pozorište, što je podatak za ponos same lokalne uprave, odnosno opštine Gradiška“, naveo je načelnik Adžić.

Od februara, predstava “Noć bogova” biće odigrana u brojnim gradovima Republike Srpske.

Kultura