Menu

Get Socialize

Nove knjige za slijepa i slabovida lica u gradiškoj bibilioteci

07.12.2018 531 21 Nema komentara

Description

Knjige „I mudri i bezazleni“ Žane Vukosavljević i „Na svojoj zemlji“ Jovanke Savanović, u okviru edicija „Jedan pisac jedna knjiga“ i „Otrgnuti od zaborava“, predstavljene su u Narodnoj biblioteci Gradiška u saradnji sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. Knjige su urađene na Brajevom pismu i u zvučnom formatu, a slijepa i slabovida lica sa područja opštine Gradiška  moći će ih, pored drugih knjiga, pronaći u gradiškoj biblioteci.

„U zvučnom obliku posjedujemo novu zbirku „Maglene vibracije“ naše zavičajne pjesnikinje. Što se tiče drugih knjiga, uglavnom se radi o knjigama domaćih pisaca“, rekla je Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.

Knjige je na Brajevo pismo preveo Jovica Radanović, tiflograf – grafolog, dok je za audio knjige zaslužna Slađana Zrnić, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske posjeduje veliki broj audio knjiga, koje su digitalizovane i dostupne korisnicima širom regiona.

„Najviše naših korisnika, kojih ima oko 600, sluša zvučne knjige. Njih koriste i starija lica, lica sa invaliditetom ili nekim motoričkim kretnjama. Dakle, velika je grupa naših čitalaca, s tim da je prije svega namijenjeno za slijepa i slabovida lica. Korisnika knjiga na Brajevom pismu je nešto manje, ali mogu reći da su oni vrlo ažurni i srećni su kada izađe nova knjiga“, izjavila je Jelena Radaković, bibliotekar.

Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, istakao je važnost saradnje sa gradiškom bibliotekom: „Naša misija u ovom momentu je doći u svako mjesto, pokušati se družiti sa slijepim ljudima i ljubiteljima knjige. Ono što je možda najvažnije da stvaramo neraskidive veze i podržavamo književnike iz lokalnih zajednica, ali i sve one koji pišu na srpskom jeziku.“

Učlanjenje u Specijalnu biblioteku je besplatno, a članovi na raspolaganju, pored knjiga, imaju i časopise koje izdaje ova biblioteka.

Kultura
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!