Menu

Get Socialize

Novine parkiranja na javnim prostorima u Gradišci

03.12.2019 835 9 Nema komentara

Description

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Gradiška usvojena je Odluka o upravljanju javnim prostorima za parkiranje motornih vozila na području grada. Odluka je donesena sa ciljem da se poboljašaju uslovi I unarijedi sistem parking službe. Novina u odnosu na prethodnu Odluku jeste uvođenje zona parkiranja na području grada.

„Prva zona je glavna Vidovdanska ulica, druga zona su sva parkirališta kao i do sada osim Vidovdanske i treće zone u koju su uključene Ljevčanska ulica, Ulica Dositeja Obradovića, praking prostor iza zgrade Suda i Ulica Mladena Stojanovića koja vodi prema Muzeju. U prvoj zoni smo ograničili parkiranje na dva sata maksimalno, prvi sat je je 1 KM i drugi 1 KM u radnim danima.U drugoj zoni prvi sat je 1 Km a svaki sljedeći je 0,50 KM, a u trećoj zoni 24 sata je i 1KM“ rekao je Branislav Savić, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove.

Savić ističe da su se poteškoće pojavile u pogledu primjene mjere blokiranja točkova na vozilima korisnika javnih prostora koji nisu platili uslugu parkiranje, te će se prijedlogom nove odluke izbjeći blokiranje točkova.

“Sada ako se ne plati parking I istekne izdaće se doplatna praking karta u vrijednosti 20 KM I zakačiće se za auto. Korisnik to treba uplatiti u roku 48h, a ako to ne uradi onda će se na osnovu registracijeu PU Gradiška izvršiti identifikacija vlasnika vozila i izdati prekršajni nalog u iznosu od 50 KM. Ako je strano vozilo u prekršaju I dalje će se primjenjivati blokada točkova” kaže Branislav Savić, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove.

 Naplata parkinga će se kao I do sada vršiti putem SMS poruke i automata. Ovom odlukom uvodi se prodaja parking karata na kioscima I drugim prodajnima mjestima I za ona javna parkirališta na kojima nisu postavljeni parking automati. Građani Gradiške takođe mogu kupiti godišnju, mjesečnu I povlaštenu parking kartu. 

Grad Gradiška je u fazi izrade Studije urbane mobilnosti grada koja bi trebala pokazati koliko je potrebno parking mjesta , a u narednom periodu planirano je da se određena parkirališta urede posebno kod stambenih objekata.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!