Menu

Get Socialize

Obavezno obilježavanje pasa od naredne godine

21.12.2018 531 12 Nema komentara

Description

U cilju smanjivanja broja pasa lutalica od nove godine biće uvedeno obavezno čipovanje pasa, koje podrazumijeva trajno obilježavanje psa uz pomoć mikro čipa. Pravilnik o obliježavanju životinja to jeste pasa mačaka i pitomih vretica počinje se primjenivati od prvog januara 2019. godine.

“Svaka veterinarska ambulanta koja bude vršila obaveznu vakcinaciju protiv bjesnila za pse i mačke moraće prije same vakcinacije da takvog psa čipuje, ubaci u sistem, registruje vlasnika životinje, izda pasoš. Životinje koje su ranije čipovane čip ostaje kao trajna kategorija” kaže Boris Kukolj, veterinar.

“Onog trenutka kada veterinarski inspektor bude mogao utvrditi čiji je pas taj će snositi određene sankcije. Onog trenutka kada završimo proces čipovanja pasa biće riješen problem sa psima lutalicama” rekao je Željko Bilbija, direktor KP “Gradska čistoća” Gradiška

Od sljedeće godine vlasnici pasa će biti dužni da nadležnoj veterinarskoj ambulanti u roku od sedam dana prijave bilo kakvu promjenu vlasništva , prodaje životinje ili ako je pas pobjegao ili uginuo. Ako to ne učine sljede novčane kazne.

Nadležni smatraju da najveći problem predstavljaju neodgovorni vlasnici pasa.

Kukolj ističe da je potrebno sarađivati sa veterinarskim ambulanatma i KP “Gradska čistoća” u sklopu kojeg već deset godina postoji prihvatilište za pse lutalice.

Društvo