Menu

Get Socialize

Obilježen 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv side

01.12.2020 482 11 Nema komentara

Description

Svjetski dan borbe protiv side, Crveni krst RS obilježava sa ciljem podizanja svijesti ljudi u zajednici o HIV infekciji, uključujući pomoć i razumijevanje za oboljele od side, kao i članove njihovih porodica, te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa.

Volonteri lokalnih organizacija dijelili su srednjoškolcima i građanima u svojim sredinama promotivne materijale koji sadrže osnovne informacije o samoj bolesti, uzrocima, načinima prenošenja infekcije i zaštite.

I gradiški Crveni krst aktivno se uključio u obilježavanje Dana borbe protiv side koji se ove godine obilježava pod motom „Uzajamna podrška-zajednička obaveza“.

Članovi Kluba mladih, omladine i podmlatka Crvenog krsta organizaovali su punktove u dvorištima srednjih škola u Gradišci, gdje su sa učenicima razgovarali o problemu polno prenosivih bolesti, prvenstveno side.

Od 1988. godine, 1. decembra se obilježava ovaj dan kako bi se usmjerila pažnja prema sidi kao vodećoj globalnoj prijetnji. Iako je medicina danas mnogo napredovala, sida i dalje predstavlja veliki globalni problem javnog zdravlja, odnijevši do sada skoro 33 miliona života. Ipak, uz povećan pristup prevenciji HIV-a, dijagnostifikovanju, liječenju i brizi, HIV infekcija može postati hronično zdravstveno stanje koje se može kontrolisati.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!