Menu

Get Socialize

Obilježen Dan boraca u Gradišci

14.02.2018 551 26 Nema komentara

Description

Širom Republike Srpske obilježen je Dan boračke organizacije i Dan boraca Republike Srpske, kao i 214 godina od Prvog srpskog ustanka.

Dan boraca obilježen je i u Gradišci. Kod Centralnog spomen obilježja služen je parastos za poginule borce. -Srpski narod je u ovom zadnjem ratu  u temelje Republike Srpske ugradio 23 184 borca. Od toga je njih 610 u Gradišci i njihova imena će biti ispisana ove godine kod Centralnog spomen obilježja. Njihova žrtva za slobodu se ne smije zaboraviti- rekao je Zoran Lazić, predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška.

Boračka organizacija u Gradišci posredstvom fondacije „Solidarnost“ na različite načine pomaže boračkoj populaciji, kaže Lazić. Pomoć se ogleda u stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, banjskom liječenju, davanju stipendija, ogreva,jednokratnih pomoći.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić kaže da će ove godine za boračku populaciju iz Budžeta opštine biti izdvojeno 438 000 KM. -Naša obaveza je da se odužimo svim borcima koji su dali svoje živote i koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske. Za prošlu i ovu godinu izdvojili smo 14 posto više sredstava za boračku populaciju- rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Kod Centralnog spomen obilježja položeni su vijenci. Vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, lokalne uprave, Gradiške brigade, 19. Srbobranske brigade i drugi.

Povodom Dana boraca u Gradišci je upriličena i podjela jednokratnih pomoći za 45 boraca i ratnih vojnih invalida, koji su predloženi ispred mjesnih boračkih organizacija. Ovom prilikom, u Kulturnom centru Gradiška uručene su i zahvalnice pojedincima, ustanovama i privrednim subjektima, koji su na različite načine doprinijeli radu opštinske Boračke organizacije.

Društvo