Menu

Get Socialize

Obilježen Dan prijevremeno rođene djece

18.11.2019 1251 29 Nema komentara

Description

Izložbom fotografija dječijeg fotografa Lenke Keleman u Zavičajnom muzeju, u Gradišci je obilježen Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Svijest o prematuritetu, posljednjih godina, posebno od kada djeluje Udruženje roditelja prijevremeno  rođene djece „Mrvice“, podignut je na viši nivo, što pokazuju akcije, koje, osim institucija, uvijek podrže privrednici i pojedinci. Ističe to Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja, koja je ovim putem apelovala da se podrži nabavka aparature za laserske intervencije kod retinopatije, stanja koje se pojavljuje kod nedonoščadi i obično zahvaća oba oka.

Liječenje se provodi  u Kliničkom centru RS i imamo stručnjake, ali ako nastupi treći rizičan stadijum u ovom oboljenju, djeca se upućuju za Beograd. Sam transport i povratak istog dana za tako male bebe je veoma rizičan, ističe u Udruženju e.

Marijana Đumić iz Bosankog Petrovca, majka je danas zdravog djeteta, Radeta, rođenog tek sa 500 g, u 27 nedjelji trudnoće. Vrlo je ponosna na djelovanje Udruženja, jer je svjesna značaja podrške koja se pruža majkama prijevremeno rođene djece, kakvu je i sama trebala u najtežim trenucima.

Prijevremeni porođaj je, po definiciji, porođaj koji nastupi između 20. i 37. gestacijske nedjelje.

On je najvažniji pojedinačni uzrok neonatalnog morbiditeta, mortaliteta i kasnih posljedica na preživelima.

Od ukupno rođene djece u RS, 10 posto njih  se rodi prije vremena, ističu u Udruženju „Mrvice“.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prematuriteta, Zavičajni muzej u Gradišci, simbolično je bio obasjan ljubičastom bojom.

Uncategorized