Menu

Get Socialize

Obilježen Dan sjećanja na žrtve u saobraćaju

18.11.2019 1552 30 Nema komentara

Description

Centralno obilježavanje Međunarodne manifestacije “Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda” održano je u Gradišci, simulacijom saobraćajne nezgode.

Ovogodišnji Dan sjećanja obilježava se pod sloganom “Život nije dio automobila!”.

„Smisao ovih manifestacija je da probudimo svijest kod učesnika u saobraćaju o posljedicama koje se dešavaju na putevima, ukoliko se ne poštuju pravila i propisi“, naglašava Dejan Šljivić, .sekretar AMD-a Gradiška.

„Svake godine saobraćajne nesreće mnoge porodice zaviju u crno. „To nije statistika, to je realnost, to se dešava, i ovo je prilika da se zapitamo da li svi zajedno radimo dovoljno kako bi podatke o smrtno stradalim licima sveli na minimum,“ naglašava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS. Podsjeća da je prošle godine na putevima u RS ugašeno čak 130 života.

„ U prvih deset mjeseci ove godine na području PU Gradiška smrtno je stradalo deset lica, 24 lica su teško povrijeđena, sa lakšim tjelesnim povredama prošlo je 114 lica“, ističe Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije PU Gradiška. Dodaje da su vodeći uzroci saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim i povrijeđenim licima neprilagođena brzina i upravljanje vozilom u alkoholisanom stanju.

Među učesnicima u saobraćajnim nezgodama, posebno u dane vikenda i noćnim satima, značajan je broj mladih ljudi.

Centralnu ulogu u obilježavanju ovog dana imali su volonteri gradiškog Crvenog krsta. Oni su ukazali na značaj i obavezu adekvatnog pružanja prve pomoći.

Manifestaciju “Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda” u Srpskoj organizuju Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS, u saradnji sa republičkim Ministarstvom saobraćaja i veza i Ministarstvom unutrašnjih poslova, Crvenim krstom RS, lokalnim zajednicama i drugim subjektima i organizacijama.

Uncategorized