Menu

Get Socialize

Obilježen Svjetski dan Roma u Gradišci

16.04.2018 536 16 Nema komentara

Description

Savez Roma Republike Srpske u Gradišci je svečanim ručkom i prigodnim programom obilježio Svjetski dan Roma. Ovom prilikom prisjetili su se žrtava Holokausta, te se najviše govorilo o statusu ove populacije koja dijele sudbinu svih naroda na ovim prostorima. „Status Roma nije u svakoj zajednici isti, mi u Gradišci možemo da se pohvalimo. Što se tiče Donje Gradine tamo je nastradalo oko 40 hiljada Roma i taj dan trebamo da obilježavamo“ kaže Aleksandar Mašić, predsjednik Saveza Roma Republike Srpske.

Romi se na ovim prostorima suočavaju sa brojnim problemima, a najveći su nezaposlenost i stambeno zbrinjavanje. „ Akcenta je i na djecu koja završavaju srednje obrazovanje i fakultete i svi bi trebali imati razumijevanja kada je u pitanju zapošljavanje, jer ih veoma malo radi“ rekao je Ramo Salešević, potpredsjednik Saveza Roma Republike Srpske.

Obilježavanju Svjetskog dana Roma u Gradišci prisustvovao je Dane Malešević ministar prosvjete i kulture RS. Kaže da se što se tiče obrazovanja Roma situacija poboljšava, te da nastoje da sva djeca pohađaju osnovnu, ali i srednju školu. Od ministarstva u prvom i drugom razredu dobijaju besplatan školski pribor i udžbenike ,a od trećeg razreda lokalne zajednice obezbjeđuju udžbenike. „Da bi uveli romski jezik potreban nam je nastavni kadar kojeg trenutno nema“ rekao je Malešević.

Obilježavanju značajnog datuma za romsku populaciju prisustvovali su Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, Đorđo Krčmar poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH te predstavnici političkog i društvenog života i drugih nacionalnih manjina.

Društvo