Menu

Get Socialize

Obilježena 23. godišnjica od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

01.05.2018 993 20 Nema komentara

Description

U Gradišci je obilježena 23. godišnjica od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Prvog maja 1995. godine brojčano jače oružane snage Hrvatske u akciji „Bljesak“ izvršile su agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine, iako je ovo područje bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija.  Stradalo je 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.  Sa svojih ognjišta, od 1. do 3 maja 1995. godine, protjerano  je više od 100 000 ljudi. Boreći se za život prešli su most spasa na rijeci Savi. Veliki broj Srba iz Zapadne Slavonije svoj novi dom našao je na području opštine Gradiška. Jedan od njih je i Slobodan Ličanin. Sa suprugom i djecom protjeran je iz Nove Gradiške.

„Ja sam to očekivao, osjetio sam da će tako nešto da se desi. Srušili su moju kuću i kuću od mog oca, spalili mi kamion i prodavnicu“, prisjeća se Ličanin.

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci služena je Sveta liturgija i pomen za poginule i ubijene Srbe iz Zapadne Slavonije. Na spomen ploču ispred hrama položeni su vijenci, a tradicionalno sa Savskog mosta spušteno je cvijeće u rijeku Savu.

„To je bila smišljena akcija hrvatske države da protjera Srbe i izvrši etničko čišćenje toga područja. Za zločine nad civilima do danas niko nije odgovarao. Jasno je da za Srbe nema pravde. Mi moramo sami da se borimo i da čuvamo Republiku Srpsku“, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

„Srpski narod je u prošlom vijeku mnogo stradao. Moramo vratiti samopouzdanje, vjerovati samo sebi, i bez političkih razlika zajedno raditi za bolju budućnost“, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Prema podacima nadležnih organizacija, u toku rata, od 1991.  do 1995. godine, na području Zapadne Slavonije poginulo je 1184 Srba, dok se 464 vode kao nestali.

„Mnogi su stradali u blizini ovog mosta. Po našim podacima najmanje 37 ljudi je ovdje sahranjeno“, naveo je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono –informacionog centra „Veritas“.

„Zahvaljujući razumijevanju Predsjednika RS i Opštine Gradiška, do naredne godišnjice ćemo dobiti zemljište i materijalna sredstva, te ćemo izgraditi novu spomen ploču za sve stradale, koja će se nalaziti u blizini Savskog mosta“, rekao je Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije.

Počast Srbima iz Zapadne Slavonije stradalim u proteklom ratu, pored predsjednika RS i delegacije Vlade RS, odali su i Srpski član Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine RS, vicekonzul Srbije u RS, delegacija opštine Gradiška, te predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno –otadžbinskog rata.

Društvo