Menu

Get Socialize

Obilježena 26. godišnjica 16. krajiške motorizovane brigade

20.09.2017 2009 68 Nema komentara

Description

Parastosom za poginule borce i polaganjem vijenaca na spomen obilježje, u Mašićima je obilježena 26. godišnjica 16. krajiške motorizovane brigade Vojske RS.

Iz ovog lijevčanskog sela, 16. septembra 1991. godine brigada je trnovitim putem krenula u odbranu svog naroda. Jedan od pripadnike slavne krajiške motorizovane brigade od samog početka bio je ratni vojni invalid Rade Majstorović koji je i odlikovan. „To je jedna među jačim brigada koja je prošla trnovit put i teško mi je o tome i pričati. Ova mi godišnjica znači da sretnem svoje ratne kolege i da se sjetimo poginulih“ kaže Majstorović.
Krajiška brigada ili 16. garava brojala je 12 000 boraca. Poginulo je 437, a oko 2000 ih je ranjeno. Pripadnici brigade su prošli više od 20 ratišta, a ratnog puta 16. krajiške prisjetio se pukovnik Ilija Lukić. „Ja dobro pamtim sve bitke koje su vezane za oslobađanje Dervente, Broda, proširenje koridora u Brčkom i ratišta u Sanskom Mostu, Novom Gradu i tako dalje“ rekao je Lukić.
Pukovnik Lukić, smatra da oni koji su preživjeli ne smiju zaboraviti sve one koji su svoje živote položili u temelje RS, a bilo ih nažalost mnogo. Na ratnom putu koji je bio dug 1727 dana svakog četvrtog ili petog dana gubili su po jednog borca.
Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i opštine Gradiška smatraju da je 16. krajiška motorizovana brigada bila jedna od elitnih jedinica i najboljih brigada Vojske Srpske.
Vijence su na spomen obilježje u Mašićima položile su delegacije: Trećeg Pješadijskog RS Puka, 16. krajiške brigade, 2. krajiške brigade, rukovodstvo Republičke boračke organizacije, delagacije i boračke organizacije iz Gradiške i drugih opština, kao i predstavnici političkih partija.
Za zasluge u ratu, 16.krajiška motorizovana brigada, odlikovana je Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim priznanjem Republike Srpske.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!