Menu

Get Socialize

Obilježena 26. godišnjica od osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

12.06.2018 1192 25 Nema komentara

Description

U Gradišci je obilježena 26. godišnjica od osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske. Ovom prilikom služen je parastos kod Centralnog spomen-obilježja i osvećene novoizgrađene spomen-ploče na kojima je ispisano 611 imena boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sa skupa je poručeno da će spomen-ploče biti podsjetnik budućim generacijama na veliku borbu i žrtvu boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Na spomen-pločama ispisana su i imena 120 boraca koji su bili dio Lake pješadijske brigade Gradiška.

Gradiška brigada borila se časno i svoje borbene zadatke uvijek uspješno obavljala, naglašava ratni komandant Lake pješadijske brigade Gradiška Boško Gvozden.

„Uvijek ističem da ni pedalj naše zemlje nismo dali, i da nijedan pripadnik naše brigade nije procesuiran. Brigada je počela sa 1500 boraca, ali se s vremenom taj broj povećavao, te je dostigla brojku od skoro 7000 boraca“, istakao je Gvozden.

Godišnjica osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade prvi put je zajedno obilježena prošle godine, jer se značajan dio izbjeglog stanovništva iz Srbobrana naselilo upravo u Gradišci.

  1. Pješadijska brigada Srbobranska branila je južne granice Srpske, prema Bugojnu i Travniku, u dužini od skoro 100 km. Vodila je borbe i kod Dobojskog ratišta, te pomagala na drugim područjima, prisjeća se ratni komandant brigade Milan Vujić.

„Ova brigada se po mnogo čemu ubraja u jednu od najboljih u RS. Nažalost, u borbama je poginulo 287 boraca, a četiri su nestala. Poginulo je i 16 policajaca, koji su bili zajedno na zadatku sa nama borcima“, naveo je Vujić.

Obilježavanje godišnjice osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade je veoma značajan dan za Gradišku, ističe načelnik opštine Zoran Adžić. Dodaje, da je postavljanjem i osvećenjem spomen-ploča upotpunjen spomen-kompleks posvećen poginulim borcima iz proteklog rata. Oni su stradali boreći se za slobodu na ovim prostorima, a naš zadatak je da čuvamo sjećanje na njih i da jačamo RS, poručio je Adžić.

„Imamo 611 ljudi koji su svoje živote dali kroz Gradišku i Srbobransku brigadu, ali i sa čitavog prostora opštine Gradiška. To je velika žrtva i veliki broj poginulih. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. Moraju postojati ovakvi datumi i spomen-obilježja. Mi danas moramo da se posvetimo njihovim porodicama i da im pomognemo, te da obezbijedimo prosperitet u Srpskoj“, naglasio je Adžić.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca počast poginulima, pored  porodica poginulih boraca, i delegacija Lake pješadijske brigade Gradiška, i 19. Pješadijske brigade Srbobranske, odale su i delegacija Opštine Gradiška, delegacije Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračke organizacije Gradiška, te predstavnici Trećeg pješadijskog RS puka, i političkih partija.

Uncategorized